Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få hjemmeundervisning? Jeg har et stort skolefravær pga. en sykdom og også fordi jeg har og opplever mobbing. Hva kan jeg si for at mamma og pappa forstår og hjelper meg med å få dette til?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år i Februar. Jeg har det ikke så bra på skolen. Jeg har blitt litt mobbet pga jeg har hatt et stort fravær på skolen pga mobbing og dårlig trivsel. Og jeg har en sykdom som gjør at jeg blir fort syk så det er veldig vanskelig for meg. Jeg syns at skole er gøy, så lenge jeg har venner og at alt er bra, men det er egt ikke så bra :(( så jeg har snakket med foreldrene mine om hjemmeskole, Men de har enda ikke helt forstått min situasjon. Så de sier nei. Men hvordan jeg få de til å bytte mening Det vet jeg ikke.. Jeg liker meg heller ikke noe særlig på offentlig skole. Jeg har 0 venner men jeg har en storebror, en fetter som går ut av 10 klasse, også har jeg 2 søskenbarn som går i min klasse. Og alle er gutter så det går ikke å bli venner med de. Det blir bare rykter Jeg har byttet gruppe flere ganger men det hjelper ikke noe særlig... Så minne spørsmål er : Hvordan/Kan jeg få hjemme undervisning? Hvordang får jeg mamma og pappa til å bytte mening?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Det er to måter å få hjemmeundervisning på. Den ene måten er at dine foreldre søker om dette og da har ansvaret for å gi deg all kunnskapen. Den andre muligheten er at rektor bestemmer at du må få hjemmeundervisning da du ikke klarer å få med deg alt du skal på vanlig skole. Ut i fra det du skriver virker det som at den siste måten er aktuell for din del. Det betyr at rektor tar dette valget.

For at rektor kan ta dette valget så bør du, dine foreldre, lærer og PPT komme frem til at det er den beste løsningen. Du har forsøkt å snakke med dine foreldre uten at de har forandret mening. Du lurer på hvordan du kan få dine foreldre til å følge ditt ønske. Anbefalingen er at du nå snakker med en voksen på skolen som du har tillit til. Dette kan være lærer, rådgiver eller rektor. Det kan også være helsesøster. Målet med denne samtalen er at den voksne skal tale din sak. Hvis ingen av de voksne blir enig med deg så må de komme med konkrete forslag til tiltak slik at du får en skolehverdag du trives med. Lærer har plikt til å hjelpe deg til å trives på skolen.

Når du snakker med den voksne på skolen så bør du be om en samtale, gjerne etter skoletid. Du trenger god tid til å forklare hvordan du har det og hvorfor du ønsker hjemmeundervisning. Er ikke PPT inne i din sak allerede må lærer nå sørge for at PPT hjelper deg.

Det er nå altså den voksne på skolen som skal snakke med dine foreldre. Det er fint om du er med på samtalene, slik at du kan bli hørt hele veien. Det å ha hjemmeundervisning er som regel siste tiltak som utføres hvis alle andre tiltak ikke har gjort situasjonen bedre.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rett til spesialundervisning

Gutt får hjelp av lærer (colourbox.com)

Elever har rett til tilpasset opplæring eller spesialundervisning dersom de har behov for det.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjelpetjenester
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om diverse