Hopp til hovedinnholdet

Jente (13) lurer på om hun kan gå til legen alene for å sjekke om hun har ASD.

Jente 13 år
 

Spørsmål

for ca et halvt år siden hørte jeg om ASD.. og jeg søkte barelitt på det, og tenkte at dette kunne minne om meg, men jeg tenkte ikke mer på det for jeg viste jo ikke så mye... men for litt siden begynte jeg plutselig å tenke på d igjen og så begynte jeg å søke en del om det og det viste seg at de fleste symptomene matchet med meg. jeg begynte å ta online tester og skårte VELDIG høyt på sannsyelighetsskalaen på alle testene... de er jo bare online tester men alikavell etter at jeg hadde lest så mye om det så var jeg nesten helt sikker.. Jeg prøvde å snakke med mamma om det, og først forstod hun men så plutselig begynte stefaren min å blande seg og erte meg og sa et jeg bare gjorde det for oppmerksomhet og mamma hørte på han og nekter å få meg testet for hun mener at et FH svekker status, som hun er veldig optatt av. men det er bare en diagnose og jeg TRENGER VIRKELIG Å VITE!!!! jeg er nesten helt sikker!! HAR JEG RETT TIL Å BLI TESTET OM JEG ØNSKER DET? kan jeg dra til legen alene?:-(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til ung.no.

Du ønsker å vite om du har sykdommen ASD. Du skriver ikke hva ASD står for, men mener du Atrie Septum Defekt, som er en medfødt hjertefeil?
Jeg forstår at det er viktig for deg å finne ut av dette, siden det er noe du har tenkt veldig mye på den siste tiden.

Det finnes mange ulike tester man kan ta på internett, men ikke alle er like troverdige. For å få klart svar på om man har en sykdom eller ikke er det vesentlig å gå til legen og ta de nødvendige undersøkelsene som trengs. 

Du forteller at du har snakket med moren din om dette og at hun forstod deg den første gangen. Kanskje du skal snakke med henne en gang til og fortelle henne akkurat hvorfor du tror du har denne sykdommen og at du bekymrer deg og tenker mye på dette? Jeg vil tro at moren ønsker å støtte og hjelpe deg, og kanskje dere sammen kan gå til legen.

Du kan også snakke med helsesøster på skolen din om dette.

Siden du er 13 år kan du gå til legen alene. Loven sier at ungdom over 12 år kan gå til fastlegen uten at foreldrene får vite om det. Er du mellom 12 og 16 år skal legen/helsepersonell vurdere veldig nøye om foreldrene må informeres, hvis du ikke ønsker det. Dine ønsker er viktige!

Hvis du drar til legen bør du fortelle hvorfor du tror du har ASD og så vil legen vurdere behovet for videre undersøkelser/prøver.

Lykke til!


Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser