Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg flytte hjemmefra uten at mine foreldre vet det?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 18 år og går siste året på Vgs. Det er mye krangel og stress hjemme sammen med foreldrene som gjør at jeg ikke klarer å bo hjemme mer. Jeg er veldig sliten og lei kranglene angående ting hverdag. Derfor ønsker jeg å flytte hjemme i fra. Siden jeg går på skole er det veldig vanskelig for meg å jobbe mellom skole fordi det er mye skole stress. Er det noen muligheter om at jeg kan flytte hjemme ifra uten at foreldrene mine vet hvor jeg er. Det har blitt veldig vanskelig å bo hjemme. Men hvis jeg skal flytte vet jeg ikke hvordan jeg skal klare meg økonomisk. Er det noen støtteordninger som kan hjelpe meg økonomisk. Evt hvem jeg skal snakke med? Er det mulig å få hemmelig adresse så foreldrene mine ikke finner meg. Fordi jeg ønsker ikke at de skal tvinge meg tilbake hjem. Derfor er det kanskje greit at jeg bare flytter hjemme ifra. Eller er det bedre at jeg venter til vgs blir ferdig? Kunne dere ha gitt meg noen gode råd som kam hjelpe meg videre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Er du myndig kan ikke foreldrene dine nekte deg å flytte eller tvinge deg til å gjøre det. Skulle de prøve å tvinge deg fysisk hjem igjen er dette frihetsberøvelse og straffbart. Dette er i såfall en politisak. Når det gjelder hemmelig adresse er det noe politiet kan hjelpe deg med sjekk dinutvei.no. Det er i utgangspunkt dine foreldre som skal forsørge deg til du er ferdig med videregående. Det kan imidlertid høres ut som dine foreldre ikke vil gjøre det.

Det er også mulighet for deg å søke lån og stipend fra lånekassen. Du kan også få borteboer stipend selv om du ikke flytter langt hjemmefra. Dette kan du få ved å ta kontakt med psykolog ved for eksempel helsestasjonen for ungdom eller skolehelsetjenesten. Det kan også være godt å ha noen å snakke med om hvordan du har det i din situasjon.

Det kan også være en god ide for deg å ta kontakt med NAV for å høre hvilke muligheter for bolig og støtteordninger du kan ha krav på.

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer

Startlån

Kontrakt (colourbox.com)

Planer om å kjøpe din første bolig? Du kan søke kommunen din om gode startlån.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra