Hopp til hovedinnholdet

Hva er aldersgrensen på sosiale medier som Snapchat, Musically, Lively, Funimate og Instagram?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som er født i desember 2005 jeg lurte på aldersgrensene på disse sosiale mediane 1.snapchat 2.musically 3.lively 4.funimate 5.instagram Lurer bare på det fordi vennene mine sier så mye forskellig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke så rart at dine venner sier forskjellig ting, for det er faktisk ganske vanskelig å forstå hva slags aldersgrenser som gjelder og ikke på sosiale medier.

På Appstore (Apple) har flere av disse kappene aldersanbefaling 12+, mens Google Play gir de en PG!-anbefaling. PG! står for "parental guidance" eller foreldreveiledning og betyr at dette er noe foreldre må være med å vurdere. Apples aldersanbefaling på 12+ er satt ut fra deres eget vurderingssystem.

Grunnen til at det er så ulikt her er fordi at appene har egne aldersgrenser i sine brukervilkår (avtalen man godtar når man lager konto). Disse er som regel satt til 13 år på grunn av en amerikansk lov som handler om deling av personlige opplysninger. Så når du lager en konto i en av appene så godtar du egentlig en avtale hvor det står at du er 13 år eller eldre.

Denne loven gjelder ikke i Norge, men det er likevel denne aldersgrensen de forskjellige selskapene selv har satt for å bruke sin app. Det viktigste er at du blir enig med dine foresatte angående hva dere sammen synes er greit og ikke. For det finnes akkurat nå ingen fast bestemte norske aldersgrenser på dette.

Håper dette er til hjelp

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du trygg og smart på nett

Heder på en bærbar datamaskin (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvorfor er det aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Lurer du på hvorfor noen spill har høyere aldersgrense enn andre og hva symbolene på spille betyr? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser