Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å flytte hjemmefra. Hva har jeg krav på?  

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurer litt på om dere har noen tips til hvordan jeg kan gå fram. Jeg er nødt til å flytte ut. Jeg kan ikke bo hjemme lengre. Av veldig mange grunner.. Men jeg har ingen inntekt og får ikke stipend (går vgs). Jeg får ingen hjelp hjemme fra. Lurte på om det fantes noen ordninger for dette. Jeg ønsker å flytte nærmere skolen jeg går på som bare er 30min vekke, å tenkte jeg kunne snakke med rådgiver om å få borteboer stipend på særskilt grunnlag, men er sikkert strenge krav, og 4000kr er nok ikke nok. Lurte på om det fantes noen ordninger? Kan jeg snakke med NAV? Jeg har jo egentlig ikke krav på noe siden jeg går på skole og foreldrene mine tjener noen nok, men vist ikke det er noen ordninger må jeg slutte på skolen å få jobb så jeg kan flytte. Problemet med å bo hjemmet er: -Får ikke bruke pc/tlf som jeg trenger til skole arbeid -Veldig mye krangling -Jeg får ikke ha et sosialt liv, får ikke være med venner/ha besøk +mye, mye mer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er leit å lese at det er så vanskelig for deg å bo hjemme. Det er fint at du tenker at du ønsker å fullføre videregående skole om det skulle skje at du flytter. Det virker som at du har undersøkt ganske godt hvilke alternativ du har. Det kommer litt mer i forhold til hvor du kan søke støtte her under.

Når det er sagt, så vil jeg likevel påpeke at det kan være lurt å tenke over om det finnes andre måter å løse problemene dere har hjemme på som kanskje er bedre for deg enn å flytte. Det å bo alene kan høres forlokkende ut når man er  utslitt hjemme. Samtidig så er det viktig å vite at det er mye som skal på plass når man bor alene. Det er mye utgifter og mange ting å ordne som msn ikke nødvendigvis ikke tenker så mye på (forsikringer, strøm, internett, TV lisens, mat, klesvask, husvask, mat osv.), men viktigst av alt er det for mange viktigst at man har noe eller noen å komme hjem til. Selvom dere har det kjipt hjemme, så kan det hende at det er bedre å ha noe heller enn å være alene?

En annen utfording endel unge voksne som har flyttet for seg selv møter, er det å klare å opprettholde en slags dagsrutine og døgnrytme som gjør at de klarer å stå opp om morgenen, komme seg på skolen i rett tid, gjøre lekser etc. 

Kanskje kan det være lurt å forsøke å få til en dialog med de hjemme om husregler? Du er over 18 år. Det er viktig at du har et sosialt liv, at du får gjort  lekser osv. Du har allerede snakket med rådgiver på skolen. Kanskje hun også kan snakke med foreldrene dine? Eller du kan snakke med helsesøster på skolen din. Alternativt kan også familievernkontoret et sted å henvende seg for hjelp til å kommunisere. 

Det er fortrinnsvis Lånekassen en kan søke om økonomiske midler fra mens en er i utdanning.

I tillegg så har dine foreldre fortsatt plikt til å forsørge deg med det du trenger til mat, klær, tak over hodet, strøm og så videre (etter økonomisk evne) så lenge du går i videregående utdanning.  Dette gjelder også selv om du flytter på hybel.

Hvis du flytter for deg selv, så må du nok vurdere å måtte jobbe deltid ved siden av skolen for å få nok inntekt til å klare deg. Vil anbefale deg å lese på våre ungdomsside på nav.no. Her får du råd og tips blant annet om jobbsøk, økonomi og mer.

Du kan selvfølgelig få vurdert om du kan ha krav på noe økonomisk sosialhjelp. For å få dette vurdert må du enten møte opp direkte på ditt lokale NAV-kontor eller ringe NAV Kontaktsenter på telefon 55 55 33 33, tastevalg 1.

 

Hilsen NAV og 

helsesøster Camilla i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din