Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å være sammen med kjæresten min?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er jente på 13 år og jeg er kjempe forelsket i en gutt på 16. Vi har vært sammen i snart 6 måneder. Jeg elsker han og han presser ALDRI! Vi snakker om alt og han sier han vil ikke gjøre noe mot eller med meg før jeg er gammel nok til å bestemme og ta ansvar selv. Det er kjempe betryggende. Vi har vært alene flere ganger og han har ALDRI gått over streken og han forteller meg hver dag hvor mye jeg betyr. Det var han som fikk meg til å få et bra selvbilde igjen fordi han sa at jeg ikke trengte å forandre meg og sånn. Vi har snakket om sex selvfølgelig og som sagt så vil ikke han ha det før jeg ihvertfall er 16 og føler meg klar for det selv. Men familien min vet det ikke.. han vil at vi skal si det så de kanskje skjønner det bedre men jeg vet ikke hvordan de vil reagere fordi han er eldre og ikke opprinnelig norsk (men bodd her lenge!). Jeg vil ikke være med noen andre en han. Men hvis de finner ut eller når jeg sier det, har de rett til å si at jeg ikke kan være med han?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som at du har det bra sammen med kjæresten din og at deres forhold bærer preg av respekt og tillit. Det er godt å høre. Samtidig kan det være utfordringer med aldersforskjell i et forhold.  

Det er ikke lett å styre hvem man blir forelsket i. Følelser, ønsker og behov kan ofte komme i konflikt med familiens forventninger. Det kan være vondt å være forelsket i en som familien ikke vil akseptere. For mange familier er det viktig at barna har kjæreste og gifter seg med en med samme bakgrunn, for eksempel samme religiøse, etniske eller kulturelle bakgrunn.

Du er under 18 år og foreldre skal sette grenser for barna sine da. Grenser setter de for å beskytte barna sine, men i noen tilfeller er grensene urimelige og går på tvers av dine rettigheter. Det er mange foreldre som synes at man er for ung for å ha kjæreste når man er tretten, også norske foreldre. Og kanskje har du og foreldrene dine ulik forventning i hva det vil si å ha en kjæreste. Kanskje kan det hjelpe å prate med dem om hvordan du føler deg i forholdet med kjæresten din. 

 

 

Foreldrene dine skal ha gode grunner for å kunne nekte deg å ha kjæreste. Hvis de nekter, er det viktig at de forklarer deg hvorfor. Jeg vil anbefale deg å prate med dem om det. Da slipper du også å leve et "dobbeltliv" eller være redd for at de finner ut av det. Samtidig viser du dem tillit ved ikke å holde slikt skjult. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser