Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å bo på hybel .

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei 16 år gammel jente som begynner på vgs til høsten 2018. Jeg bor hjemme hos foreldrene mine og skolene jeg har søkt på er ikke langt nok unna til å få borteboerstipend. Men jeg har virkelig ikke lyst til å bo hjemme. Jeg snakker aldri med noen av søsknene eller foreldrene mine. Spørsmålet mitt er, er det mulig å søke støtte via Nav eller noe slik til hybel/leilighet til jeg begynner på vgs? å bo hjemme er virkeli ikke et alternativ lengre. Og om jeg ikke får flytte til høsten kommer jeg til å bo med forskjellige venner.. Jeg trenger virkelig hjelp..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er svært vanskelig å finne noen økonomisk hjelp for deg med tanke på hybel utenfor hjemmet dersom det ikke er svært tungtveiende årsaker til at du ikke kan bo hjemme. Det vil trolig ikke være nok begrunnelse at du ikke snakker med foreldrene eller søsknene dine, selv om det i og for seg ikke høres greit ut. Det du kan forsøke, er å snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen din. Det kan være at de kan hjelpe til med eventuelt å skrive en bekreftelse til lånekassen, eller hjelpe deg med en søknad dit. Imidlertid tror jeg nok det vil være vanskelig. En annen løsning vil selvsagt være å snakke med foreldrene dine om muligheten for hybel på grunn av at ting fungerer dårlig mellom dere. Imidlertid er det nok også viktig å vurdere det at forholdet dere imellom trolig vil svinge endel, og flere ganger i ungdomstiden. Trolig vil det også derfor bli bedre også mellom dere. Lykke til.


Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme