Hopp til hovedinnholdet

Har helsesøster rett til å si noe til mamma om jeg ikke vil?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg snakker med helsesøster. Jeg har fortalt alt om meg, at jeg har spiseforstyrrelse og mange andre problemer jeg har. Men Jeg vil ikke ha samtaler med hun mere! Hun sa at hun ville si noe av det vi har snakket om til mamma! Men hele grunnen til at jeg snakker med helsesøster er fordi, jeg trodde hun hadde taushetsplikt og ikke kunne si det til NOEN! Jeg synes det er så dritt at hun må si det til mamma!! Har hun egentlig rett til dette, hvis jeg ikke vill?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at du er fortvilet om du ikke ønsker at mamma får vite det du har snakket med helsesøster om. 

Helsesøster har, som annet helsepersonell, en streng taushetsplikt når det gjelder din helse, sykdom, behandling og andre personopplysninger. Dette står det mer om i pasientrettighetsloven og helsepersonelloven

For barn mellom 12 og 16 år skal foreldre ikke få innsyn i opplysninger når barnet har grunner som bør respekteres. Eksempel på dette er opplysninger om lettere psykiske problemer, problemer hjemme og kjærlighetssorg, seksuell helse, prevensjon og lignende. 

Helsesøster har også opplysningsplikt. Er det noe som er veldig alvorlig, må foreldrene opplyses. Dette gjelder for eksempel spiseforstyrrelser og selvskading. Ditt beste og foreldrenes mulighet til å vite for å gjøre foreldrejobben, er hensyn som må vurderes.

Helsesøster kan også la være å informere foreldrene dersom du er mellom 12 og 16, og har gode grunner for at dine foreldre ikke skal få vite. Det står i pasient- og brukerrettighetsloven § 3-4. Eksempler på dette er om du blir utsatt for vold hjemme.

Det er med andre ord ikke et helt klart svar på hva foreldre har innsynsrett i og ikke når du er under 16 år. 

Mange er redde for at foreldrene skal bli sinte når de får høre at barnet har problemer. Slik er det ikke i de aller fleste tilfeller. Som regel går det veldig fint. Når foreldrene dine får vite hvordan du har det vil de kunne hjelpe og støtte deg slik foreldre skal gjøre :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjelpetjenester
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om diverse