Hopp til hovedinnholdet

Mamma blir lett sint og irritert. Kan jeg gjøre noe?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mamma blir lett sint og irritert for små ting, og når hun først er sint, da er hun sint lenge. Noen ganger så begynner jeg å gråte fordi jeg er redd for hva hun kan gjøre. Mamma er veldig grei når hun ikke er sint, men med en gang hun blir sint, da er hun ikke grei lenger (hun slår oss ikke.) Av og til så kan det skyldes en dårlig dag på jobb, og da legger hun all den dårlige stemningen over på meg og lillesøsteren min. Jeg ville ikke hatt en annen mamma, men jeg lurer på om jeg kan gjøre noe for at hun ikke er så sint? Hilsen jente 13

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Så fint du tar kontakt med oss, når ting er vanskelig og vrient i livet ditt.

Det finnes flere råd som kan hjelpe deg, men du kan også snakke med helsesøster på skolen din, eller på helsestasjon for ungdom, for flere råd. Sammen kan dere finne ut av hva som er nyttig i din situasjon.

Helsesøster har også god oversikt over hvilke tilbud som finnes der du bor, som kan være en hjelp for familien din.

Kan dette handle litt om kommunikasjon mellom dere og mamma? Kanskje mamma ikke helt klarer å fortelle dere den egentlige grunnen til at hun er sur eller misfornøyd? En god kommunikasjon skjer når begge partene er i et greit humør, at begge lytter til den andre, uten å angripe synspunktene og er tålmodige med hverandre.

Du kan lese mer om det å snakke med foreldre i artikkelen under svaret.

Noen ganger trenger familier hjelp til å snakke sammen på en god måte. Det kan familievernkontoret hjelpe til med. Du kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere mammaen din til en time. Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva dere kan gjøre for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.

I linken kan du finne ditt nærmeste familievernkontor.

Ta en titt på artiklene nedenfor og se om du finner noen gode råd der, som passer for din familie.

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper at du får det bedre snart:)

 

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjelpetjenester
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om diverse