Hopp til hovedinnholdet

Jeg synes ikke det skal være 18 års aldersgrense på e-sigaretter

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg syntes at aldersgrenser på e-sigaretter burde gå ned på grunn av det faktum at de ikke noe farlig i det hele tatt de ble jo lagd for å hindre røyking som er en bra ting og de står under damplåven derfor syntes jeg at det er rart at man må være 18 for og kjøpe de.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år!

Det finnes ikke en egen lov for damping. E-sigaretter er med i Tobakkskadeloven og vi har strenge aldersgrenser fordi barn og unge skal beskyttes mot helseskader.

E-sigaretter er et nytt produkt, så vi vet ikke noe om langtidskonsekvensene av å bruke dem. Helsemyndighetene er sikre på at det ikke er ufarlig å dampe, men de vet ikke akkurat hvor farlig det er. Selv om e-sigaretter er mindre skadelig for kroppen enn røyking, er det ikke sunt. Røyking er så ekstremt farlig at nesten alt blir ufarlig sammenlignet med det.

Frem til du er 20 år utvikler lungene seg og da er det best å ikke forurense dem med damp eller røyk. Forskere trenger mer tid til å kunne si hva som kan bli helserisikoen ved å dampe e-sigaretter. 

Jeg legger med noen artikler hvor du kan lese mer om hva vi vet og ikke vet om helse og e-sigaretter, og hvilke lover som gjelder for tobakk og e-sigaretter. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser