Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe en venn uten at han vet at det er jeg som sa i fra?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg har en «venn» som kommer bort til meg noen ganger når jeg er på vei hjem fra skolen. Jeg legger merke til at han alltid sykler alene. Han spurte meg i dag om jeg kunne holde på en hemmelighet. Men jeg klarer det ikke, jeg vil ikke se ham drepe seg selv på denne måten. Han sa at hanhadde tatt ecstasy for noen dager siden! Jeg visste at han hadde drukket en del vodka og røyket litt, men ecstasy?! Jeg fant ut at han hadde drukket masse alkohol, røyket hasj, og han var en daglig røyker. Han hadde også røyket på skolen for to dager siden. Jeg vil gjerne hjelpe han men jeg tør ikke å si noe til ham fordi han er en person som virker farlig og ikke vet helt hva han driver med. Jeg vet han har ADHD men jeg er også ganske sikker på at han har autisme eller Asberger. Jeg er bare redd at han skal gjøre noe han kommer til å angre på resten av livet. Hvordan kan jeg hjelpe han uten at han finner ut sv det var meg? Hilsen gutt 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Så bra at du kjenner på at du ikke kan holde på slike vonde og vanskelige hemmeligheter. Og det er bra at du tenker at det er viktig at denne gutten får hjelp, slik at han ikke gjør noe han kommer til å angre på resten av livet. 

Men jeg forstår at du er redd for å si i fra til noen, om du oppfatter denne gutten som farlig. Samtidig er denne gutten heldig som har venner som ønsker å hjelpe ham.

Jeg vil anbefaler deg å snakke med noen voksne som du stoler på og som kan hjelpe deg til å få sagt i fra. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Forklar at du er engstelig for at denne gutten skal få vite at det er du som har sagt i fra. Helsepersonell har taushetsplikt og kan forklare deg hvordan denne virker i slike tilfeller som du beskriver.

Snakk også med dine foreldre, slik at de vet hva du har opplevd og hvilke bekymringer du bærer på. Det er alltid godt å ha noen å snakke med nå en synes ting blir vanskelige. Foreldre kan gi gode råd og sørge for å beskytte deg om noe farlig skulle skje.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjelpetjenester
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om diverse