Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte hjemmefra, men har ikke penger, finnes det en løsning?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir 20 år om 10 dager og bor fortsatt hjemme med mamma, pappa og en lillesøster på 15. Jeg har lenge hatt lyst til å flytte hjemmefra.. til en leilighet ellerno.. jeg bare føler det hadde vært mye bedre for meg, hadde følt meg mye mer fri og gjort ting jeg liker. Men jeg har jo ikke penger til det.. er bare lærling i barnehage og har ethalv år igjen før jeg skal starte påbygg på videregående.. Finnes det en bra løsning på dette, eller må jeg bare bo her helt til jeg er ferdigutdanna som kommer til å være leeenge til.. føler meg fanget her og som om hver dag er den samme. Har lyst til å være alene og kunne eksperimentere litt.. prøve å lage sunne middager (aldri lagt middag), kanskje filme noen videoer som jeg kunne vurdert å lastet opp på youtube.. jeg vet ikke.. det er nesten bare negativitet her i huset så får ikke motivasjon her.

Besvart 18.01.2019 11:20
 

Svar
Hei jente 19 år.

Det er naturlig at en får tanker om at en ønsker å bo for seg selv når en kommer i din alder. Du er nesten voksen og jeg forstår at du lengter etter mer frihet og selvstendighet. 

Men jeg forstår også at du er bekymret for økonomien og hvordan du skal klare å forsørge deg selv, for det er kostbart å bo for seg selv. Men jeg vil anbefale deg å ta kontakt med Lånekassen for utdanning. Her kan du få råd om de rettigheter du har til stipend og lån. I tillegg vil jeg anbefale deg å se på billigere løsninger når det gjelder bolig. Kanskje kan det å bo i et kollektiv være en god løsning? 

Det er også lurt å sette opp et budsjett over de inntektene og utgiftene du har i dag og om du har mulighet til å spare noe til du flytter. Når du begynner å studere, er det vanlig at mange studenter velger å ha en deltidsjobb ved siden av studiene. Og noen får litt økonomisk hjelp av sine foreldre, er det noe du tror at dine foreldre ville bidratt med?

Ellers er det viktig å finne kreative løsninger til å leve billig og redusere egne utgifter. Kanskje du kan snakke med noen som du kjenner som allerede er student og bor for seg selv? Hør hva de gjør for å klare utgiftene til å bo og leve.

Hvis du ikke ser at du kan klare å flytte ut ennå, vil jeg anbefale deg å finne måter å akseptere at du må vente med å flytte ut. Får du ikke lov til å bidra med å lage middag hjemme om du tilbyr deg? Kanskje kan du foreslå at du tar ansvaret for middagslagingen 1-2 ganger i uken? Det tror jeg de andre i familien også vil sette pris på. 

kan du bo hos noen andre i perioder, slik at du får litt avstand og ro? Det kan være hos venner, eller noen slektninger.

Og hvis du synes at alt er negativt hjemme, anbefaler jeg deg å snakke med noen om hvordan du har det. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for å unngå å la deg smitte av en negativ holdning, men heller gjøre ditt for at de rundt deg skal føle seg bra. Husk at vi kan bare endre vår egen holdning og være bevisst på hvordan vi møter andre. 

Så ta kontakt med helsesykepleier på helsestasjon for ungdom. Her kan du få gode råd og hjelp til å finne ut hva som kan være den beste løsningen for deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra