Hopp til hovedinnholdet

Foreldre med kort lunte. Vil bo alene. Kan jeg søke om å bo i institusjon ?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei hei. Jeg er en 19 år gammel gutt ferdig med skolen, og tar mitt andre friår. Jeg går ikke noe skole, eller har noen jobb foreløpig. Jeg har problemer med begge mine mødre. Mor blir utrolig sint, og kjefter veldig høyt og urolig av små ting som f.eks, at jeg ikke hører henne rope på meg, fordi jeg er opptatt av Musikk, arbeid, osv. Og Pappa gjør ikke ting så lett for meg heller. Han gjør ofte narr av meg for det jeg er personlig opptatt av, fysisk helse og slike ting. I tillegg kjefter han også mye på samme måtte som mor, høyt og urolig. De har begge to veldig kort lunte, og i prosessen gjør narr av meg. Jeg har derfor bestemt meg at det å bo sammen med dem er ikke noe jeg klarer lenger, med tanke på min egen psykiske helse. Jeg har ikke råd til en bolig, i så fall varer det bare i noen måneder, før jeg er helt blakk. Jeg har derfor vurdert sterkt å se om det er mulig å bli lagt inn på et institutt for psykiske helse, men vet ikke om det finnes bedre alternativ. Hva synes dere?

Besvart 11.06.2019 11:52
 

Svar
Hei

En institusjon er for personer med  spesielle diagnoser og det er ikke nok plasser til alle som må ha bolig.

Det du kan gjøre er å søke om kommunal bolig. Det kan du gjøre i  de fleste kommuner på nett , men regn med å bli innkalt for samtale.  Der må du møte.

Kommunal bolig må betales av noen og har du ikke penger er det NAV som kan hjelpe deg med det. Oppsøk NAV for å få hjelp. Du vil få oppnevnt en saksbehandler som vil hjelpe deg i prosessen. 

I de fleste kommuner er det slik at unge som får hjelp fra NAV må jobbe med ulike ulike arbeidsoppgaver. Møte på jobb til faste tider og utføre oppgavene de får tildelt. Utbetalingene fra NAV blir en lønn for enkelt arbeid i kommunen din. Det vil bli borte dersom du ikke gjør jobben din.

Hvor får NAV pengene til utbetalinger fra?

Alle yrkesaktive i landet må betale skatt.

Skatten blir fordelt til ulike nødvendige oppgaver for fellesskapet. Nødvendige oppgaver omfatter og de som av ulike grunner ikke jobber og må ha penger til mat og bolig.

Velger du å begynne med studier har du mulighet til å  søke Statens lånekasse om studielån slik at du kan leve av det mens du er uten inntekt og studerer. 

Jeg har lagt med noen artikler du bør lese. Tror du vil ha nytte av det meste. 

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie