Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er veldig strenge på aldersgrenser på sosiale medier

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no, før jeg starter vil jeg bare si at denne siden er fantastisk, og har hjulpet meg masse, tusen takk! Jeg er egentelig en 12-år gammel gutt, men jeg skrev at jeg var 13-år gammel, for og kunne skrive til dere. Jeg har verdens snilleste foreldre, men når det kommer til aldersgrenser er de litt strenge. Jeg får ikke ett spill eller en app, før jeg er gammel nok. Det er 13-års grense på Snapchat og Instagram, som er de sosiale mediene jeg har lyst på. Så og si hele klassen min har Snapchat, og der har de en klassechat, hvor de planlegger og møtes og finne på ting. Siden jeg ikke har Snap, er ikke jeg en del av den chatten, og det gjør at jeg føler meg utenfor. Jeg hører ofte «Snakkes på Snap» eller «Vi planlegger på Snap» osv, men disse meldingene får jo ikke jeg, det er litt kjipt. Foreldrene mine er helt klare på at jeg ikke får apper, før jeg er gammel nok. Så jeg vet ikke om det er så mye og gjøre, men håper dere kan gi meg noen tips. Mvh gutt 12-år

Besvart 30.06.2019 10:39
 

Svar
Hei!

Tusen takk for den fine tilbakemeldingen :) Det er så godt å høre at siden vår er til nytte!

Jeg forstår veldig godt at du blir frustrert når du opplever at du holdes utenfor fordi du ikke har apper som de andre i klassen har. Du er nok ikke alene om å oppleve det. 

Mange foreldre er opptatt av å holde aldergrensene for sosiale medier og apper. Mens andre foreldre ikke er det. Dette er opp til foreldre å bestemme. Men nå som du nærmer deg 13 år tenker jeg at det er lurt at du og foreldrene dine snakker sammen om dette. Det er viktig at de forstår at du holdes utenfor i klassen fordi du ikke er på snapchat. 

Spør mamma og pappa om dere kan sette dere ned sammen og snakke om apper og spill. Det er lurt å ta en slik prat når dere ikke er i en krangel eller diskusjon om det. Bestem et tidspunkt for samtalen og hold på det. Skriv gjerne ned det du synes er viktig for deg å få frem. Da er det lettere å holde fokus i samtalen. Du kan også si noe om at du forstår hvorfor foreldrene dine holder på aldersgrensene. 

Vær tydelig på at du føler deg utenfor når du ikke har snapchat og at mye av planleggingen for sosiale ting skjer der. Jeg vil tro at foreldrene dine ikke ønsker at du skal være utenfor. Du kan også si at du vil la foreldrene dine følge med på hva du gjør på appene/spillene slik at de skal føle seg trygge på at du ikke blir utsatt for noe på nett. 

Hvis du synes det er vanskelig å ta opp dette med foreldrene dine kan du få hjelp av for eksempel helsesykepleier på skolen etter sommerferien. Snakk med helsesykepleier om at du strever med å få foreldrene dine til å forstå. Helsesykepleier kan gi deg gode tips til hva du kan gjøre. Helsesykepleier kan også invitere foreldrene dine til et møte med deg og helsesykepleier hvis du ønsker det.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor er det aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Lurer du på hvorfor noen spill har høyere aldersgrense enn andre og hva symbolene på spille betyr? Da bør du få med deg dette.

Les mer

Slik er du trygg og smart på nett

Heder på en bærbar datamaskin (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser