Hopp til hovedinnholdet

Skal snart flytte inn i en hybel, og lurer på hvordan det egt er?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg skal snart flytte inn i en hybel, og lurer på hvordan det egt er? 1) Jeg er redd for å føle meg ensom hele tida og bli litt gal av det. (Det skal ikke bo andre med meg) 2) Hva skal jeg gjøre hvis jeg får hjemlengsel? Hybelen ligger langt unna hvor jeg og familien min bor nå, så blir vanskelig å besøke de ofte. 3) Hva om jeg aldri føler meg hjemme i hybelen? 4) Lærer man å ta eget ansvar av dette, eller vil det bare gjøre meg "løsere" når jeg får en liten smak på frihet? 4) Jeg er dritnervøs

Besvart 02.09.2019 16:15
 

Svar
Hei jente 17 år. 

Det er vanskelig å si hvordan det å flytte på hybel vil bli for deg. Hvert menneske er forskjellig og takler det på forskjellige måter.

Det som er helt sikkert er at det er en selv som bestemmer hvordan en skal takle det og hvordan en skal ha det. 

1) For å unngå ensomhet, må du være aktiv og finne nye venner. Det å ta initiativ til å finne på ting, gjør at en blir kjent med folk. Felles interesser er en fin ting å snakke om. Hva liker du å gjøre? Har du noen hobbyer? Trener du med noe, eller kan du begynne med det? Hva gjør de andre rundt der du skal være, kanskje du kan være med på nye ting? 

2) Hvis du får hjemlengsel kan du realitetsorientere deg selv. Du er der du er, og familien og vennene er hjemme. Slik er det. Du kan lage faste avtaler på å ringe/facetime med familie og venner. Det er noe å glede seg til.

Samtidig skal du leve ditt nye liv, og ikke henge i gamle minner, savn og sorg. Hvis du dveler med triste, tunge sorgfulle tanker blir du lei deg, trist og føler savn. Hvis du snur disse tanklene og heller tenker på målet, hvorfor du er der du er, vil du få det så mye bedre. 

3) Det er du selv som bestemmer om hybelen skal bli hjemmet ditt. Tenk gjennom hva som skal til for at du føler deg hjemme på rommet ditt der du bor nå. Hva må du ha med for å føle deg hjemme? Ta med det du trenger av saker, slik at det ikke er noe savn, bilder, gardiner, puter, sengeteppe osv. Lag det koselig rundt deg. Ha det rent og ryddig, og gled deg over at du kan lukke døren til rommet ditt og være for deg selv. 

4) Hva du kommer til å lære er også opp til deg. De fleste vokser på å bo for seg selv. Man ser at man mestrer det og man trives i sitt eget selskap. Det er en god måte å bygge selvfølelse på, det å bo for seg selv. 

Lag struktur og system. Spis nok mat og sunn mat, sikre deg at du sover nok, at du gjør lekser, at du har det rent og ryddig rundt deg. Lag matpakke hver dag. Drikk nok vann. Det å trene er gull verdt med tanke å hvordan en føler seg. Se seriene du liker som en "premie" etter endt dag. Og vær sosial! 

5) Se om du klarer å fokusere på det som er bra. Du er heldig som får gjøre det du vil og du får en mulighet til å bevise for deg selv at du er i ferd med å bli voksen. Ta det ansvaret du nå får, og vær stolt av deg selv. 

Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom, hvis det ikke er helsesykepleier på den eventuelle skolen du skal gå på. Da har du en å snakke med om alt dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra