Hopp til hovedinnholdet

Får jeg dom for å fortalt om overgrep til barnevernet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16 år med litt bekymringer jeg lurer på Jeg sendte derre en melding eller 2 om min far overgrep meg og derre kontaktet Kripos Der barnevrnet kom inn og spørre om dette var sant noe det er Men spørsmålet mitt er for familien min tror meg ikke og det jeg er redd for er at han blir frikjent og min mor eller han andmelder meg for løgn eller bare gjør så livet mitt blir verre for nå er sivajonen son at familiene min ikke tror meg Jeg snakker sant har vært i mange avhør men fortsatt tror ikke familien min på meg og moren min sier at vis han blir frikjent eller at han blir dømt kun ut av min forklaring så blir hun å anke også andmelde meg for løgn noe jeg ikke har gjort men hva om de tror jeg har løyet til politiet også får jeg dom jeg vil ikke ha dom og jeg har heller ikke gjort noe galt hva gjør jeg ( vet ikke on derre forsto spørsmålet men håper på et fint svar) Hilsen jente 16 år

Besvart 09.10.2019 10:36
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er i en vanskelig situasjon. Du skriver at du har fortalt til barneverntjenesten at du har vært utsatt for overgrep fra din far, og at det er sant. Dette er ikke straffbart når du har fortalt sannheten, og en anmeldelse blir antagelig bare henlagt av politiet. 

Det er viktig at du snakker med noen om disse vanskelige tingene. Jeg synes at du skal snakke med kontaktpersonen din i barneverntjenesten. Du bør fortelle hvordan du har det, og at du er redd for å bli anmeldt av moren din for å ha fortalt om overgrepene du har vært utsatt for. Selv om faren din blir frikjent i en straffesak eller politiet henlegger saken, betyr ikke det at overgrepene ikke har skjedd. Barnevernstjenesten skal gjøre egne vurderinger av om det er grunnlag for å iverksette tiltak overfor familien eller barnet etter barnevernloven. 

Jeg minner deg også på om muligheten til å ta kontakt med Alarmtelefon for barn og unge på 116 111. Her kan du være anonym. 

Du kan også få hjelp av Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp for barn og unge under 25 år. De har åpent alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00. Du kan ringe dem på telefon 22 41 22 40. Les mer om dem på siden barnasjurist.no

Med vennlig hilsen barnevernjuristen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ris og ros/ung.no
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ris og ros/ung.no