Hopp til hovedinnholdet

Har gjort noe jeg ikke får lov til. Veldig redd for foreldrenes reaksjon.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Og jeg har sett på ting som er over 16+ og jeg tror foreldrene mine har funnet det ut... hva skal jeg gjøre, jeg føler de snakker om meg hele tiden og jeg føler meg ikke trygg hjemme lenger. Jeg vil bare overnatte hos en venn, hva sol helst! Men jeg kan ikke for jeg går på skole... hjelp!!

Besvart 29.10.2019 13:25
 

Svar
Hei

Det er helt naturlig at du blir engstelig når du har gjort noe du vet at du ikke får lov til. Men du sier at du ikke føler deg trygg hjemme lenger, og da vil jeg sjekke ut noen ting. Hvordan reagerer foreldrene dine når du gjør noe du ikke får lov til? Pleier reaksjonene deres å vare i mange uker? Mange ganger er ikke reaksjonene så skumle som vi forventer.

Har de så sterke reaksjoner at de bruker vold, eller de snakker til deg på en måte som gjør at du aldri føler deg trygg hjemme, selv når du ikke har gjort noe galt? I så fall er det viktig at du forteller det til noen voksne. Aller helst helsesykepleier eller barnevernet. Du kan også dra til en venn der du stoler på foreldrene og be dem om å hjelpe deg.

Hvis ikke reaksjonene til foreldrene dine er så sterke vil jeg anbefale deg å snakke med dem. Fortell dem at når du gjør noe som er litt galt, så blir du så veldig redd for hvordan de skal reagere at du ikke vil være hjemme lenger. Jeg legger ved en artikkel om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg. Der får du gode tips til hvordan du kan snakke med dem på en måte som gjør at de forstår deg bedre.

Om du opplever at følelsene dine er sterkere enn det du tror andre ville følt i samme situasjon, så kan du lese artikkelen jeg legger ved som heter "Lær deg å takle vanskelige situasjoner og følelser". Skriv gjerne igjen om du lurer på mer.

Hilsen psykolog på familievernkontor

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser