Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år! Jeg kan plutselig få angstanfall i timen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, i det siste har jeg begynt å få angstanfall midt i skoletimen, hjertet begynner å dunke fortere, jeg får en slags nummenhet i kroppen, blir kvalm, hendene begynner å svette, og jeg får lyst å gråte. Dette kommer bare helt plutselig, er det noe jeg kan gjøre får å unngå dette? Eller evt. noe jeg kan gjøre når dette skjer?

Besvart 02.11.2019 09:20
 

Svar
Hei!

Å få angstanfall er veldig ubehagelig og kan oppleves skremmende.

Det er viktig å vite at slike angstanfall som du beskriver ikke er farlig, selv om de er veldig ubehagelige.

De fleste mennesker vil i løpet av livet sitt kunne oppleve å få angst.

For å hjelpe deg selv i situasjonen, kan du prøve å ha fokus på pusten din. Pust rolig inn og ut. Trekk pusten dypt inn og pust sakte og rolig ut igjen. Gjør dette noen ganger og se om det kan hjelpe deg. La bare angsten bare være der. Husk at den ikke er farlig. 

Angst kommer gjerne av stress av ulike årsaker. Kanskje har du bekymringer, eller har mye å gjøre og tenke på i hverdagen med lekser, aktiviteter, forhold til venner. Det er derfor viktig å tenke over hva som stresser deg og hva du går å tenker på eller bekymrer deg for.

Det du ellers kan gjøre for å redusere angst, er å leve regelmessig i hverdagen din. Sørg for å få nok søvn, prøv å gjøre noe sammen med familien din, ta vare på venner, kos deg med musikk du liker og legg inn litt fysisk aktivitet på ettermiddagen, som å gå tur eller jogge 30-40 minutter 3-4 ganger i uken. Alternativt kan du gå tur i skog og mark. Det er en veldig avstressende aktivitet og hjelper mot angst. Fortelle ellers foreldrene dine om hvordan du har det. Det er godt å få støtte og omsorg.

Jeg vil ellers anbefale deg å snakke litt med helsesykepleier på skolen. Hun kan hjelpe deg litt med å sorter tankene dine og følelsene dine, slik at du lettere kan hjelpe deg selv. Vis gjerne det du har skrevet til oss og med svaret, så blir det lettere for deg.

Jeg legger også ved noen artikler som du også kan lese.

Håper svaret mitt blir til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ris og ros/ung.no
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ris og ros/ung.no