Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om russetida. Hva skjer?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 18 og vet mer eller mindre ingenting om russetiden, annet enn det vanlige med at man skal være på buss og tryvan etc. Jeg har alltid hatt en veldig usikker sosial situasjon, og ble knust da vennene mine begynte å arrangere russebussen sin allerede i første klasse på videregående, uten å spørre meg. Jeg er nå uten buss og noen å være med og vet ikke noe om arrangementene og alle sosiale normer og greier som "alle" de andre snakker om og kan alt om. Jeg har ingen eldre venner som har forklart dette for meg. Jeg er kjemperedd for å måtte være alene i det som skal være den største "feiringen" i mitt liv, og jeg aner ikke noe som helst om hvordan jeg skal komme meg med på masse ting jeg ikke vet om jeg må ha billett og sånn til. Jeg visste ikke at man burde kjøpe billett til Stavanger, eller hvor enn det var hen, så tidlig som mulig, så nå har alle vennene mine billett, men ikke jeg. Jeg hadde ikke penger. Kan dere fortelle meg om alle disse arrangementene og sosiale arenaene, og hva man skal gjøre der, hvor mye det koster, når man bør være der, og hva jeg kan gjøre for å være med vennene mine selv om de en på en buss jeg ikke er med på? Hva er dette med å leie seg inn? Hvordan innleder jeg til å spørre om det, og når burde jeg gjøre det? Hva er å rulle? Hvordan får jeg russebukse hvis jeg ikke er på buss? Hva gjør jeg hvis jeg blir alene og ikke kan være med de andre? Hva er den siden alle skal være på for å få vite ting om det å være russ (ikke russ.no)? Jeg tør ikke spørre noen av vennene mine om dette fordi jeg er et sosialt halv-vrak og vil ikke virke dum eller masete. Jeg tør ikke ta initiativ til egentlig noe som helst, og de spør ikke fordi de regner med at jeg spør. Vær så snill å hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Jeg kan glede deg med å si at du bekymrer deg for ingen grunn :-) Det er enda et år til du blir russ, og du kommer til å få nok informasjon innen den tid. Sidene du melder deg inn på for å få informasjon er russ.no og russesiden.no, men dette vil det også  bli informert om på skolen din. Russebukse har absolutt alle som er russ, selv om de ikke er med på noen russebuss. Dette blir bestilt gjennom disse internettsidene, og det får du beskjed om når du skal gjøre.

 

Du skal ikke bekymre deg for det sosliale, for det som nettopp er bra med russetiden er at alle er sammen og blir inkludert uansett. Du kommer til å bli informert om festene, og selvsagt kan du delta på Tryvann selv om du ikke er med på noen russebuss. Jeg er sikker på at du kommer til å få være med på russebussen flere dager selv om du ikke har vært med å betale for den. Ofte lar de folk sitte på mot at man betaler en sum, ettersom at de selv har brukt veldig mange penger på å få fikset en slik buss. Bare si til dem at det hadde vært skikkelig gøy å få vært med dem i russebilen en eller flere dager, og at du selvfølgelig ville ha betalt dem for det. Når man sier "å rulle", så betyr det bare at man er ute å kjører med russebussen/bilen.

 

Tryvann er Norges største russetreff, og det blir arrangert hver helg allerede før russetiden. Da velger man selv hvilken/hvilke helg(er) man skal dra, og det er ikke noen helger som er bedre enn andre. Det må i så fall være fordi vennene dine skal en spesiell helg. Bare spør de når de har tenkt å dra når det begynner å nærme seg. Og det er ikke slik at du er nødt til å bestille billett allerede, det trenger du ikke gjøre før etter jul. Billettprisen kan jeg ikke si sikkert nå, for det endrer seg fra år til år avhengig av hvor mye de kan tilby på treffet av artister ol. Men du må regne med at russetiden kommer til å koste penger, og dette er noe man burde sette av til for å ikke bli tatt på sengen når man står der og skal bruke penger på alkohol, russetreff og lignende. Du må ikke tro at du kommer til å være alene i russetiden uansett. Selv om vennene dine er på en buss sammen, så spør dem hvor de har tenkt å dra. Du må bare engasjere deg, så vil du bli inkludert. Det er alltid noe du kan være med på, og det kommer du til å få vite om :)

 

Håper det var litt hjelp i det jeg sa. Les artikkelen vår om russetiden.

 

Mvh

Ungdomsredaksjonen, ung. no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Livsfarlige russeknuter

Russeknuter og alkohol

De fleste av russens knuteregler er ufarlig lek og moro. Men enkelte knuteregler handler om eksperimentering med alkohol i store mengder innenfor et begrenset tidsrom. - Det kan være livsfarlig, advarer lege ved Folkehelseinstituttet, Merete Vevelstad.

Les mer

Smart å vite om russebil og russebuss

Russebil (colourbox.com)

Når russetida nærmer seg er det mange som vurderer å skaffe seg russebil eller russebuss. Det kan være kjempemorsomt og veldig sosialt, men husk å sette deg inn i regelverket - ellers kan det hende bilen eller bussen ikke kommer på veien i det hele tatt!

Les mer

Russetida og forventninger

Russetida er noe man tenker på og snakker om fra man begynner på skolen. Helt fra man som barn samler på russekort og løper fra vanngevær til man faktisk kan begynne å skimte slutten på videregående og gleder seg til å feire den!

Skrevet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid


Quiz: Hva vet du om klimaet?

Hvor mye av energien som brukes i en gjennomsnittlig europeisk husholdning går til oppvarming av vann?