Hopp til hovedinnholdet

Fysisk og psykisk vold fra foreldre. Må jeg fortsette å bo hjemme.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 16 år som "bor" hjemme, dvs. at den eneste tiden jeg tilbringer hjemme er når jeg skal sove, ellers er jeg hos kjæresten min hele døgnet, og sover også hos han i helgen. Det et veldig krevende for meg å være hjemme, mye fordi jeg har opplevd mye både psykisk og også fysisk vold fra mor og far, og får såvidt nesten ikke lenger sove hjemme. Dette er noe som sliter veldig på meg som person, og har stor påvirkning på skolegang og meg sosialt. Barnevernet er nå inne og behandler saken, men jeg føler ikke det går noen vei. Spørsmålet mitt er da hvordan reglene er for utflytting for en 16-åringer, og om det evt finnes noen økonomisk støtteordning for en som meg i min situasjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og tusen takk for at du skriver inn til oss.

 

Det høres ut som om du har det helt forferdelig hjemme hos deg. Ingen barn og unge skal trenge å være redd i sitt eget hjem og vold er absolutt forbudt. Jeg forstår godt at du og alt i ditt liv påvirkes mye av dette. Det er godt at barnevernet er blandet inn, men leit at du opplever at det ikke går noen vei. Du kan prøve å påvirke gjennom si hvordan du har det til saksbehandleren din.

 

Du spør om regler for utflytting. I utgangspunktet er det foreldre som "bestemmer" hvor barn skal bo når de er under 18 år. Fordi du har fylt 16 har du i større grad selv veldig mye å si ift dette.

Når det er "særlige grunner" for at det er vanskelig å bo hjemme hos foreldrene finnes det noen forskjellige muligheter. Om en 16-åring ikke kan bo hjemme pga hjemmeforhold, og personen vurderes å ikke kunne bo for seg selv er alternativet institusjon eller fosterhjem, men det høres ikke ut som om det er aktuelt for deg?

 

Hvis ungdommen klarer å bo for seg selv gir lånekassen ekstra stipend hvis hjemmesituasjonen er sånn at man ikke kan bo der. Da skal det være sosiale eller psykologiske forhold som gjør det umulig. Det skal være nok sånn at man klarer å ha sin egen leilighet eller hybel. For å få innvilget det skal man ha erklæring fra lege eller psykolog på at det er alt for vanskelig å bo hjemme, og det kan barnevernet hjelpe deg med å finne noen som kan gi deg dette. Gå inn på www.lanekassen.no så kan du se på reglene.

 

Når man har levd under vanskelige forhold som barn og ungdom kan overgangen til voksenlivet være ganske vanskelig. Fortiden innhenter en på en måte. Da kan det være godt å ha noen å snakke med sånn at man får "ryddet opp" i gamle ting før man tar fatt i det nye. Kanksje du kan få en psykolog eller noen annen for å få snakket om det du har vært med om å få en mulighet å starte på nytt?

 

Ta godt vare på deg selv og lykke til.

 

Vennlig hilsen

 

Psykologen/ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjemmesituasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hjemmesituasjon