Hopp til hovedinnholdet

Har tenkt til å begynne med anabole steroider

 

Spørsmål
HEi. Jeg er en gutt på 20 år og jeg har tenkt å begynne med anabole steroider for å få den kroppen jeg ønsker.

Problemet mitt er at jeg har ingen kunnskap om temaet.

Jeg har tenkt å gå til fastlegen min og spørre om råd osv.
Tror du fastlegen min har nok kunnskaper til å kunne fortelle meg hvilke bol som er bra/dårlig?

Eller kommer han bare til å fordømme hele opplegget?
Er der etiske regler for legen som sier at han ikke kan hjelpe meg, ved å si hva jeg skal ta , og hvordan?

På forhånd takk.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Fastlegen din har nok en god del kunnskap om anabole steroider, og han/hun vil helt sikkert fortelle deg at å begynne med dette er en svært dårlig idé.

Anabole steroider er stoffer som noen pasienter får fra legen sin fordi de har sykdommer. Friske mennesker vil, i tillegg til en viss økt muskelmasse risikere en mengde bivirkninger, som en lang rekke hjerte-/karsykdommer som kan medføre hjertestans, leverskade, utvikling av kvinnebryst hos menn, nedsatt seksuell funksjon, nedsatt fruktbarhet eller sterilitet, krympende testikler, osv. De som ikke er ferdig utvokst risikerer at lengdeveksten stopper. Problemer med å håndtere humør, og da spesielt aggresjon har også vært diskutert som en alvorlig bivirkning. En del av bivirkningene er midlertidige.
Når man ikke har noen kunnskap om temaet øker risikoen for at du bruker alt for mye, og bivirkningene vil kunne bli enda verre. Du løper også en stor risiko for å bruke stoffer som du ikke riktig kjenner innholdet i. Da blir opplegget enda skumlere.

Hvis du ikke har en sykdom som gjør at du bør medisineres med steroider er det ulovlig å kjøpe anabole steroider, og legen vil altså ikke kunne hjelpe deg med dette. Med alt man vet om doping er det lite sannsynlig at legen vil ha mye positivt å si.

Hvorfor ikke heller snakke med treningsveileder, kostholdsekspert og lege om et skikkelig og naturlig opplegg for å få en mer veltrent kropp? De fleste andre mennesker gjør nemlig det. Det er tryggere, sunnere og ærligere.

Du kan kanskje synes at dette var harde ord, men det opplegget du vurderer er så risikofylt at det må sies. Anabole steroider er ikke kosttilskudd, men potensielt svært farlige legemidler.

Med vennlig hilsen SUSS, i samarbeid med ung.no.
SUSS kan også svare deg på spørsmål om ungdomshelse, sex og samliv på telefonnummer 800 33 866 hver eneste dag mellom 15 og 20, eller send ditt spørsmål i en SMS til 2026.
Kontakt med SUSS er, som med ung.no, anonym.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping


Quiz: Hva vet du om ytringsfrihet?

Er internett et sted der alle i hele verden kan si sine meninger fritt?