Hopp til hovedinnholdet

Har bare prøvd snus én gang, hvordan blir jeg kvitt "snussuget"?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heisann! Veit ikke helt om det doping som er rett men jaja. Jeg har et lite problem, veninna mi på 14 snuser og engang fikk jeg prøve og jeg syntes det var ganske godt. Jeg har ikke spurt om noe mer snus, men for noen dager siden har begynt å fått veldig lyst på det, så jeg tar en tyggis under leppa, det hjelper litt. Hvordan kan jeg slutte å gå dette "snusesuget"?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den eneste måten å bli kvitt suget på, er å la være å snuse. Jeg vet det kan være lettere sagt, enn gjort, men det tror jeg du klarer. Du er moden som tenker på snussuget som et problem istedenfor å bare gi etter for fristelsen!

Det skal veldig lite nikotin til før hjernen får lyst på mer. Det at du tenker mye på snus og har lyst på, kan være tegn på begynnende fysisk avhengighet.
Du kommer til å huske at du syntes snus var ganske godt, men hvis du ikke snuser igjen, slipper du å bli avhengig. Å være avhengig er veldig slitsomt, og ikke minst dyrt. Jeg håper du slipper å bli det. At du legger tyggis under leppa gjør ingenting, så lenge du bare er helt bestemt på at du ikke skal snuse.

Jeg anbefaler deg å forberede deg på hva du skal svare hvis venninna di spør om du vil ha snus. Det er lurt å ha en setning klar sånn at du slipper å tenke når/hvis det skjer. Du trenger ikke å forklare deg, du kan bare si «Nei, takk. Jeg har ikke så lyst til å snuse». (En god venn vil synes det er helt greit. Kanskje hun også blir glad for å slippe å gi bort snus?)
 
Jeg lagrer spørsmålet ditt i kategorien «tobakk», men lar den også ligge i «doping» i fall du går dit for å lese svaret.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping