Hopp til hovedinnholdet

Er SARM bra for kroppen, lov i Norge og noe som er anbefalt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på om SARMs er bra for kroppen å bruke når du trener mye og om det er noen bivirkninger også om dette er lovlig i Norge og om dere anbefaler det!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er et spørsmål jeg godt kan skjønne at du stiller, da det er enkelte nettbutikker som reklamerer for SARMer og mener at de er lovlige.

Dette stemmer ikke.

SARMer står både på dopinglisten til idretten (antidoping.no/regler/dopinglisten/dopinggruppe-s1/), og det betegnes som legemidler under loven (som er ulovlig å tilvirke seg, lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1999-12-27-1565 ). Grunnen til at det er ulovlig er fordi det virker som steroider, og undertrykker din egenproduksjon av testosteron (det sies at det ikke er like mye som testosteron, men dette er studier gjort av de som selv selger det).

Det vil være særlig uheldig for deg som trener i ung alder, da din naturlige testosteron (særlig i puberteten) vil gi deg enorm treningsfremgang og muligheter for muskelvekst. SARMer vil mest sannsynligvis ikke gi deg anabol (muskeloppbyggende) effekt uansett, da dette er lite dokumentert. SARMer er ikke gitt konkrete navn, fordi det regnes kun som stoffer som brukes i forskningssammenheng på dyr primært.

 

Det er gjort lite studier på langtidseffekten av å bruke SARMer. Enkelte studier har likevel funnet at noen fungerer dårlig med hverandre, og andre kan på egenhånd føre til ereksjonsproblemer hos enkelte. Siden dine hormoner og din kropp reagerer på medisin, kosttilskudd og doping veldig ulikt, er det vanskelig å si om du i det hele tatt vil få noe effekt av å bruke det. Men du får gjøre en vurdering på det, og jeg syntes det er fint at du spør.

 

Jeg anbefaler ikke bruk fordi det 1) er veldig risikofylt, men også 2) hva er vitsen? Du vil ha høy testosteron produksjon naturlig nå. Den bølgen mener jeg er 100 ganger bedre å ri enn å ta noen medisiner du helt ærlig ikke trenger. Men jeg vil gjerne snakke mer med deg om hvorfor du ønsker å bruke det. Du kan ta kontakt med oss i Dopingkontakten fra tirsdag-fredag (kl11-18) 100% anonymt på antidoping.no/dopingkontakten.

Håper du fikk svar på det du lurte på.
Hilsen Dopingkontakten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er doping?

Doping (colourbox.com)

I ulike tidsepoker har folk kjent til og lett etter stoff som kunne påvirke kroppens prestasjonsevne i ulike sammenhenger.

Les mer

Skader fra doping

Doping

Doping er et problem innenfor både idrett og i treningsstudioene. Skadene er mange og omfattende. Årefolkalkning, psykiske problemer og økt risiko for kreft er bare noen av bivirkningene ved doping.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping