Hopp til hovedinnholdet

Hva er reglene for bruk av steroider, og har legene taushetsplikt?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, ung mann på 19år her. Jeg bare lurte på hvordan reglene er nå for bruk av steorider? Ikke det at jeg har tenkt til å begynne med noe slikt. Jeg og noen klassekamerater diskuterte emnet, og kom ikke til noen enighet. Hvordan er det med leger å taushetsplikt angående bruk av steorider? Hvis jeg hadde brukt, og sagt til min lege at jeg bruker, havner jeg (hypotetisk) i trøbbel da? Tusen takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt, særlig når dere er flere av dere som lurer. Er der noen av kompisene dine som vil bruke?

Steroider er ulovlig (bruk, kjøp, salg, import/eksport og besittelse), så med mindre du har et alvorlig problem med egenproduksjonen din av testosteron, ville bruk av slike hormonpreparater være ulovlig. Steroider misbrukes ofte grovt av de få som bruker, med store doser enn det kroppen produserer naturlig, og da blir jo den naturlig produksjonen av dine hormoner undertrykket -> kan føre til avstenging og en rekke alvorlige og kjipe negative konsekvenser. 

 

For å svare på spørsmålet ditt om å fortelle dette til legen din så har legen din i all hovedsak taushetsplikt, med mindre bruken din kan risikere at andre blir påvirket på en negativ måte. Dette kan blant annet føre til at legene gjør en vurdering av at du ikke er egnet til å ha lappen. Siden steroider er preparater som har en innvirkning på hormonsystemet, og alles hormonsystem påvirkes annerledes fysisk/psykisk/sosialt (bare tenk hvor forskjellig du og kompisene dine opplever puberteten ift kviser, vekst, humør og lignende) er det vanskelig å forutse om bruken vil gi deg negative helsekonsekvenser nå eller senere - og derfor vanskelig å si om du f.eks utgjør en trafikkrisiko ved bruk. Men den kontrollen til å unngå bivirkninger har ikke personen som bruker selv engang og derfor vil dette gjøre en vurdering av din evne til bilkjøring til en gamble mange leger ikke er villige til å ta. Det er likevel legenes hovedønske å hjelpe deg helsemessig, og ikke motarbeide deg, så det er ikke en vurdering de tar lett på, og noe de f.eks. kan se i lys av om du ønsker å slutte.

 

Har du noen flere spørsmål kan du ta kontakt med oss i chatten til Dopingkontakten fra tirsdag-fredag (kl 11-18) 100% anonymt på antidoping.no/dopingkontakten.

Håper du fikk svar på det du lurte på. 
Hilsen Dopingkontakten


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping