Hopp til hovedinnholdet

Tøff oppvekst, vil stoppe rusmisbruket mitt

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg har hatt en tøff oppvekst og har siden 14 brukt dop og narkotika. Det er vanskelig å stoppe og har egentlig ganske dårlige venner når jeg tenker over det men de provider meg med gratis dop og ting så det er vanskelig å stoppe. Er det noen jeg kan oppsøke for hjelp eller noen tips som kan hjelpe meg å stoppe med rusmisbruk? Vil ikke ende opp på gata

Besvart 08.11.2018 16:56
 

Svar
Hei

Så leit å høre at du har hatt en tøff oppvekst. Vi håper du har noen å snakke med om dette. Det er veldig positivt at du ser at du trenger å gjøre noe med rusmisbruket ditt. Vi skjønner at det er vanskelig, spesielt når man har en omgangskrets som også bruker rusmidler og som i tillegg gir deg dette gratis.

Når det gjelder hvem du kan kontakte, så foreslår vi at du prater med helsesøster på skolen, evt. en annen voksen du stoler på. Hvis du har helsestasjon der du bor, er det mulig å oppsøke dem. Du kan også kontakte barnevernet i kommunen der du bor. Det er viktig at du prater med noen, både om rusmisbruket ditt, og kanskje om hvordan oppveksten din er og hvordan den eventuelt har preget deg. Mange bruker rusmidler for å få en "time-out" fra det som er vanskelig.

Et annet råd, som sannsynligvis er vanskeligere, er å ta avstand fra de vennene som forsyner deg med rusmidler. Vi vet at dette kan være vanskelig, samtidig som det er enda mer vanskelig å kutte rusen når man har (mye) kontakt med andre som ruser seg. Har du noen rundt deg som ikke ruser seg, kan det være fint å alliere seg med dem. Du kan også skrive en liste over fordeler og ulemper med å ruse seg. Ta en dag av gangen og forsøk å bestemme deg for at du i dag ikke skal ruse deg.

Vårt beste tips er uansett å ta kontakt med noen voksne som du føler deg trygg på, og å snakke om problemene dine.

På våre hjemmesider kan du finne råd og tips om hvordan slutte med rusmidler.

Vi håper du klarer å komme ut av det, og jo raskere du tar tak i dette, jo bedre. Du er også velkommen til å ta kontakt med oss på 915 08 588. Vi har åpent mellom 11.-18.00.

 

 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping