Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg konfrontere henne med det?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei En venn jeg pleide å være med for 1 år tilbake brukte en del forskjellige rusmidler: mdma, kokain, alkohol og hasj veldig ofte, men hun virket på den tiden ganske «normal». Vi mistet all kontakt i 1 år. Nå ser jeg at hun har blitt helt annerledes og oppfører seg merkelig. Hun tror hun er flink til å synge (noe hun ikke er) og virkelig tror at hun skal bli verdenskjent, det har liksom «tatt» over livet hennes og hun klarer ikke å se det selv. Det jeg lurer på er om dette kan skyldes bruk av rusmidler, hvorfor hun har blitt sånn og om hun noen gang blir normal igjen. Har tenkt tanken på bipolar lidelse - at hun har en manisk episode nå. Så lurer jeg også da på om det er mulig å konfrontere dette med hun og eller om hun skjønner det? Kanskje forklare at hun ikke oppfører seg normalt og burde få hjelp. Føler at hun skal nekte fordi hun selv ikke føler seg «unormal» og bli agressiv. Hva skal jeg si/gjøre da? Jeg kan ikke kontakte noe helsepersonell opplegg Mvh jente 20

Besvart 04.04.2019 09:20
 

Svar
Hei

Hva som har gjort at venninnen din har begynt å oppføre seg sånn, hvorfor og om hun kommer til å bli den hun var før eller ikke er desverre vanskelig for meg å si. Noen opplever endringer i personlighet og virkelighetsoppfattning når de aktivt bruker eller har brukt mye rusmidler. Jeg forstår at du synes dette er ubehagelig og at du er redd for venninnen din. Hva med å snakke med foreldrene hennes om det? Du og hun kan også oppsøke helsestasjon for ungdom sammen, eller si at du kan være med til fastlegen for å få hjelp hvis hun trenger det. 

Du kan forsiktig fortelle henne at du synes hun oppfører seg litt annerledes enn hva hun gjorde før, og at du er bekymret for hvordan hun har det. Da vet hun at du er der for henne, og at du bryr deg om henne. Jeg tror også at det er viktig for deg å snakke med noen om dette. Om du ringer rustelefonen, så kan de også hjelpe deg i hvordan du kan gå videre. Legger ved artikler under som kan være til hjelp. 


Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

MDMA og ecstasy

MDMA og ecstacy (Colorbox)

MDMA omsettes både som pulver/krystaller og som tabletter. Tabletter kalles vanligvis ecstasy. MDMA er virkestoffet i slike tabletter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping