Hopp til hovedinnholdet

Kan avhengighet til Ritalin og Concerta reverseres?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Riatatin og concerta er etter det jeg har hørt ganske avhengighetskapende. Jeg lurer på om effektene av avhenigighet av disse stoffene er permanente, eller om de er mulige å reversere over tid?

Besvart 03.05.2019 11:31
 

Svar
Hei Gutt 16 og takk for at du skriver til ung.no!

Ritalin og Concerta kan være avhengighetsskapende, men det vil være mulig å reversere avhengigheten over tid. Noen vokser av seg ADHD diagnosen, og ønsker å slutte når de blir eldre. Da gjør man en forsiktig nedtrapping i samarbeid med legen, og man vil vanligvis ikke få så sterke avhengighetssymptomer, men dette er veldig individuelt.

Dersom du trenger disse medisinene på grunn av sykdom, er det trygt å ta dem slik legen har forskrevet, dersom man ikke har fått det forskrevet av lege, er det ikke gjort nødvendige tester som ser om man f.eks har hjertefeil eller andre sykdommer som gjør at medisinen kan være farlig å ta, og man burde la være.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping