Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å svikte kjæresten min. Vet ikke om jeg skal gå fra han...

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er samboer med min bestevennen som også er mitt første kjærlighet. Men jeg føler meg ulykkelige. Samboeren min har blitt utfør. Pga. Psykisk helse. Han kan være sterk bipolare, har ADHD + asparges. Men han er verdens snilleste, og beste. Jeg har aldri hatt det lett siden barndommen og opp over årene, Jeg har blitt omsorgssviktet, mishandlet, knivstukket, voldtatt, mobbet..osv osv. Som ende med at jeg fikk Ptsd, i ung alder. Når vi krangler så får jeg ofte en kikk på å flytte vekk så langt som mulig og bare starte helt på nytt. Engang så prøvde han å henge seg i gangen og han hadde gjort det, hvis jeg ikke hadde hvert tilstede. Han fikk brann sår i halsen av tauet, han kutter seg også. tanken på å svikte han skremmer meg :( Jeg vil ikke at han skal ha det vondt, jeg er alt for glad i han. Men samtidig er jeg lei at jeg skal ta alt ansvaret hjemmet og spille manne rollen. Mens han røyker hasj og ikke bryr seg om noe. Skal jeg gå ifra han? Selv om jeg elsker han.

Besvart 30.08.2018 19:54
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. jeg forstår at du har det vanskelig i forholdet ditt og at dette gjør deg frustrert.

Det høres ut for meg som dere begge har mange utfordringer. Du har en oppvekst preget av vold og omsorgssvikt noe som har gitt deg diagnosen PTSD i voksen alder. PTSD kan gi deg overveldende følelser og reaksjoner på hendelser du opplever nå som kan minne deg om fortiden og det du tidligere har opplevd.

Kjæresten din har utfordringer knyttet til stemningssvingninger og kanskje impulsivitet samtidig som Asperger kan gi utfordringer knyttet til sosiale settinger. Det trenger ikke være slik,men er det oftest. Bipolar lidelse gir også ofte dype depresjoner og selvmordstanker er ikke uvanlig. Det at han ruser seg kan være en måte for han å distansere seg fra det som er vanskelig og at det får han til å føle seg bedre. Jeg forstår at du ikke liker det.

Jeg tenker at det ikke er rart at dere har noen utfordringer både hver for dere og kanskje også sammen.

Det høres ut som at du har fått en rolle hvor du føler deg mer som mamma enn en kjæreste -og det er krevende. Jeg vil råde deg til å forsøke å finne ut av om du er i forholdet ditt fordi du beskytter han og er redd for at han skal få det vondt eller om det er slik at dere kan lære dere å snakke bedre sammen og få forholdet til å fungere for begge.

Mitt beste råd til deg er å snakke med han om hvordan du har det. Du kan si at du føler du er moren hans og at du er bekymret for han. Du er redd for å svikte han men samtidig så må du ta vare på deg selv - du har også dine utfordringer. 

Jeg vil også anbefale dere å snakke med noen sammen om hvordan dere har det. Det kan være helsesøster på helsestasjon for ungdom. Det kan være godt å ha noen  å snakke med og som kan gi dere støtte og hjelpe dere å sortere i det som er vanskelig mellom dere.

Jeg håper dette ga deg noen innspill til du kan ha nytte av. Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til nytte for deg å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap