Hopp til hovedinnholdet

Er det tvangsekteskap hvis en gutt sier ja til forlovelse mot sin vilje? 

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 19 år som går på universitetet nå. Problemet mitt startet sånn. Jeg reiste til hjemlandet i juletida (til Pakistan) for å ha en reunion med gamle venner og familien min. Mens vi var der, hadde vi et arrangement og alle medlemmer fra familen vår kom. Ut av alle familiene, likte familien min en jente som jeg tror (men ikke sikker på) er like gammel som meg og studerer akkurat som jeg gjør, hun er pen men jeg har aldri snakket eller vært kjent med henne!!!!. Helt siden det har familien min bedt om å si ja til hun jenta, noe som jeg har svart med nei. De vil at jeg skal si ja så at vi kan bli forlovet (bli kjent med hverandre mens jeg studerer) og når jeg er ferdig med studiene sine så kan vi gifte oss. Jeg mener at det er for tidlig å tenke for meg for jeg mener at jeg vil fullføre min utdannelse slik at jeg kan ha en karriere før jeg gifter meg. De mener da at jeg blir da for gammel til å gifte meg for det blir ikke lenger er 93'ere (om 4 år er jeg veldig sikker på at alle 93'er jenter har da giftet seg) og da sier de at jeg må leve med jente som er noen år yngre enn meg. Men hvis jeg sier ja selv om jeg ikke vil bli forlovet i det hele tatt, er dette da en tvangekteskap når jeg gifter meg med henne om ca 4 år??????? For jeg har ikke lyst til å leve livet mitt bundet med en jente jeg ikke ville gifte meg med (det blir akkurat det samme som å bli dømt til fengsel på livstid, jeg får ikke den friheten jeg har lyst til) og hvordan kan jeg hindre dette uten konflikt???? Jeg er veldig bekymret nå siden jeg ikke klarer å jobbe med fagene mine pga dette. Av og til føler jeg at livet mitt har vært elendig. Ungdommsskolenstida mi gikk til helvete....på vgs fant jeg gode venner som støttet meg hele tiden men de 3 årene gikk altfor fort. Og nå som jeg prøver å få livet til å gå bedre, kommer foreldrene inn og ødelegger for meg??? Hvorfor meg alltid???? Jeg føler såå ensom siden alle av mine gode venner studerer i en annen by og jeg er den eneste som er igjen her. Men jeg vil gjerne vite om dette blir tvang eller arrangert (når jeg sier ja selvom jeg vil ikke)????Hva kan jeg gjøre for å komme meg på sporet??? Hvordan kan jeg forbedre livet mitt???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er glad for at du tar kontakt slik at du slipper å sitte alene med tankene dine. Vi vet at mange gutter sliter med samme problemstilling som deg. Jeg håper at svaret her kan hjelpe deg på vei slik at du kan få det bedre framover.

 

For det første vil jeg klart anbefale deg å ikke si ja til forlovelsen. Sier du ja til dette, sier du også ja til at du vil gifte deg med jenta på et senere tidspunkt. Velger du senere å si at du ikke ønsker å gifte seg med jenta likevel, kan dette gi store problemer for deg, familien din og ikke minst jenta i Pakistan, fordi det det kan føre til et stort ærestap.

 

Hvis du velger å si ja fordi du føler foreldrene ikke gir deg noe annet valg, er dette tvangsekteskap. Du har rett til selv å velge om du vil forlove og gifte deg, når du vil gjøre det og med hvem du vil gjøre det.

 

Foreldrene dine sier at du må si ja nå hvis ikke vil alle jentene på din alder være gift når du er klar. Dette er en måte foreldrene dine prøver å presse deg til å si ja på. Denne form for press kan det være tøft å stå imot, og jeg vil derfor anbefale deg at du tar kontakt med Røde Kors - telefonen om tvangsekteskap (tlf 815 55 201). De har lang erfaring med å hjelpe gutter og jenter som er i samme situasjon som deg. Du kan ringe dit og være helt anonym hvis du vil, og du kan stikke innom på kontoret deres på Grønland og snakke med dem der hvis du vil. De kan støtte og gi deg råd om hva du bør gjøre framover. Hvis du ønsker det, kan de også prate med foreldrene dine for deg. Det kan godt være at foreldrene dine også trenger støtte til å stå imot presset fra hjemlandet om å gifte deg bort. Men Røde Kors - telefonen gjør kun det som du sier ja til. De har taushetsplikt, noe som betyr at de ikke kan fortelle til noen det du sier til dem.

 

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i samarbeid med ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Lover og regler - Tvangsekteskap

paragrafer (colourbox.com)

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt ved norsk lov og krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap