Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke konfirmasjonspengene mine selv om foreldrene mine nekter?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg kan bruk konfirmasjon pengene mine selv om foreldrene mine sier jeg ikke for lov. Jeg har lyst til å spare lit mer enn 20 tusen og bruke ca. 12 tusen, men foreldrene mine vil bestemme det. Jeg lurer bare på om de kan det. Jeg har snakket flere ganger om det med de lar meg ikke få lov. Jeg har hørt om vergemålsloven § 33, men mamma er jurist og sier at denne loven bare gjelder i tilfeller hvor foreldre ikke gir noe til barna sine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hovedregelen er at personer under 18 år ikke kan bruke penger uten foreldres samtykke. Men her er det flere viktige unntak.

Har du fått penger i gave og de som ga dem klart sa at du kunne bruke dem til det du ville, så kan ikke foreldrene dine nekte deg det.  Dette står i ny vergemålslov § 12 som kom tidligere i år.

Men dersom det er uklart om de som ga deg pengene tenkte at du skulle få bestemme selv, må man gå tilbake til hovedregelen om at du må få samtykke fra foreldrene dine til å bruke pengene. Dersom du ikke er sikker, kan det jo være en idé å høre med de du har fått pengene av.

Lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår nettside: barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon