Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke gå på skolen. Er det mulig å sitte hjemme med skolearbeid?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 17 år som har angst. Jeg sliter veldig med å komme meg ut av huset, har 8 dager fravær allerede. Startet på skolen 19 august. Har jeg noen rettigheter? Jeg vil ikke gå på skolen, jeg klarer det ikke. Det jeg vil er å sitte hjemme med skolearbeid. Er dette mulig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du sliter med å komme deg på skolen på grunn av angst, er det mange måter å tilrettelegge skoletilbudet på i videregående skoler. Mange skoler er flinke til dette. Det som er viktig, er at du har kontakt med noen fagpersoner som kan hjelpe deg, både med angsten og med å skrive anbefalinger til skolen. Slike fagpersoner kan være lege, psykolog eller andre ansatte i Barne og ungdomspsykiatri (BUP) eller Pedagogisk-Psykologisk tjenesten (PP-tjenesten).

Når du er i kontakt med fagpersoner som kan hjelpe deg med angsten, kan disse også skrive en legeerklæring eller det som kalles en sakkyndig vurdering. I denne kan det stå hvilken tilrettelegging du trenger akkurat nå. Dette kan for eksempel være hjemmeundervisning, eller at du bare er deler av uka på skolen  og jobber resten hjemme.

Utdanningsdirektoratet har skrevet mer om dine rettigheter til hjemmeundervisning på sine nettsider:  www.udir.no/Regelverk/Tolkning-av-regelverket/Andre-tema/Rettigheter-til-hjemmeundervisning-i-videregaende-skole/

For at skolen skal kunne lage et tilbud som passer for deg, er de avhengig av råd både fra deg, og fra fagpersoner som kjenner deg og det du sliter med. Du kan ta kontakt med PP-tjenesten på den skolen du går på, eller med helsesøster. De kan hjelpe deg med å ta kontakt med andre fagpersoner som kan hjelpe deg hvis det er behov for det. Du kan ringe eller sende dem en mail hvis du ikke får tak i dem på skolen.

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår nettside: barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen