Hopp til hovedinnholdet

Kan vi anmelde læreren for at han straffer og slår oss?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Igår på skolen hadde vi musikk. Læreren vi har i musikk er ganske streng. De fleste i musikken snakket og rørte forskjellige instrumenter. Med en gang jeg snakket til bestevenninna mi, slo han meg med en pinne på låret, slik at jeg fikk blåmerke og nesten begynnte å gråte! Jeg fikk veldig vondt, men prøvde å skjule smerten med et smil... Når jeg kom hjem, sa jeg det til mamma! Hun skrev en lapp som jeg måtte gi til læreren. De ble sjokka! De har jo ikke lov til å slå elevene! Og vi har den samma læreren i tysk, og der slår han en medelev! (Ikke hardt) men uansett! Det er ikke lov til å slå elevene!! Og en gang så sa læreren at medeleven måtte komme opp til kateteret og holde fingerene på bordet slik at han kunne slå visst han uttalte tysken feil! Kan ikke vi anmelde han for sånnt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke lov å slå barn, verken på skolen eller hjemme. Det står om dette i både  straffeloven og i opplæringsloven (§ 2-9). Hvis en lærer slår en elev, er det å bruke det som kalles «fysisk refsing», og dette er ikke lov. Alle brudd på straffeloven, kan anmeldes.

Du kan også be om et møte med rektor sammen med foreldrene dine. Rektor må få vite om det som skjer, og dere kan kreve at rektor stopper det som skjer. Rektor har ansvaret for at du har et trygt skolemiljø og at det ikke skjer brudd på opplæringsloven på hans/hennes skole. Du har krav på tiltak som hindrer at dette skjer igjen og at du kan gå på skolen og være trygg.

Når du ber om tiltak, skal rektor lage det som kalles et vedtak og lage en skriftlig plan for hvordan du skal få et trygt skolemiljø. Hvis rektor ikke gjør noe med dette, eller du ikke er fornøyd med det som skjer, kan du klage til Fylkesmannen. Du kan få hjelp til å skrive både en klage til rektor og klage til Fylkesmannen her: www.barneombudet.no/temasider/skole/klage/

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår nettside: barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold