Hopp til hovedinnholdet

Har ei venninne med veldig strenge foreldre.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på 15 år snart 16. Jeg har ei venninne på 15år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette. Hun spurte meg om det fantes en slags "kontrakt" eller noe lignende som sa at foreldrene dine mister deg som datter. vist hun og foreldrene skriver under, hun hadde sett dette på film og lurte på om jeg kunne skrive til dere for og spørre om dette. Er det sant at dette finnes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, jente 15 år!

Jeg vet ikke helt om jeg forstår spørsmålet ditt riktig. Du lurer på om det fins en kontrakt der barn og foreldre skriver under på at en ikke er foreldrenes barn lenger. Jeg tror ikke det fins det, det skal nok mer til.

I noen alvorlige situasjoner kan barnevernet overta den daglige omsorgen for et barn. Foreldrene vil fortsatt ha foreldreansvar, altså en vil fortsatt være foreldrenes barn, sønn eller datter, men andre personer vil bo og ha den daglige kontakten med barnet. I svært sjeldne tilfeller kan foreldreansvaret bli fratatt foreldre og da mister foreldrene muligheten til å bestemme viktige ting som omhandler barnet ?men barnet har krav på å vite om foreldrene sine. Noe annet er det om et barn blir adoptert, da vil de få noen andre foreldre. Ingenting av dette kan gjøres bare med en underskrift, det ligger en lang prosess bak det ?en rettsavgjørelse.

Barn skal bli hørt helt ned til 7 års alder og barns meninger skal legges vekt på. Foreldre kan selv overføre den daglige omsorgen til andre voksne, men ikke uten at barnet blir hørt og tatt med på avgjørelsen. Men foreldrene vil fortsatt være barnets foreldre.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barneombudet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om følelser, identitet og forelskelse