Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må jeg være for å flytte hjemmefra og må foresatte være enige?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er den samme jenta som sendte inn et spørsmål tidligere og vil takke dere for svar! Der gjorde ting klart for meg og vet ikke hva jeg skulle gjort uten denne siden. Jeg skrev jo at jeg og kjæresten min på 20 er veldig glade i hverandre og at vi skjuler forholdet vårt fra foreldrene våre på grunn av religionen vår. Jeg ønsker ikke å bo hos foreldrene mine lenger siden de har grenser og regler for alt, noe som er jævlig irriterende og slitsomt. Jeg har allerede som sagt hatt sex og har kjæreste, noe de ALDRI i livet kommer til å akseptere. Så spørsmålet mitt er om jeg har mulighet til å flytte inn til han.. og eventuelt når, altså hvor gammel må jeg være og må jeg ha bekreftelse fra foresatte? Jeg er rett og slett lei av å lyve og forholde meg til de idiotiske reglene de har vokst opp med. Vi lever i NORGE! Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har fått god hjelp her før.

Vi skjønner godt at det er frustrerende å måtte skjule forholdet til kjæresten din for foreldrene dine. Du spør om du kan flytte inn til han.

Det er i utgangspunktet foreldrene dine som har siste ordet når det gjelder hvor du skal bo fram til du blir 18 år. Men er det veldig vanskelig for deg å bo hjemme, kan du ta kontakt med barnevernet. De vil da vurdere om du og familien din trenger hjelp.

Barnevernets hjelp kan enten gå ut på å hjelpe deg og foreldrene dine mens du bor hjemme eller at du flytter hjemmefra med hjelp fra barnevernet. Hvis ikke foreldrene dine samtykker til at du flytter, må barnevernet mene at det er skadelig for deg å bli boende hjemme – at du blir utsatt for alvorlig omsorgssvikt. De vil nok uansett ikke la deg flytte til kjæresten din.

En annen mulighet hvis du ikke vil kontakte barnevernet, er å kontakte familievernkontoret. De kan hjelpe familier som har en eller annen form for konflikt eller problemer. Da vil du få mulighet til å snakke med foreldrene dine med hjelp fra en som er vant til å løse opp i slike problemer. Du kan kontakte dem direkte. Her er lenke til en side med oversikt over familievernkontor rundt i landet.  

Lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra