Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg og kjæresten gjøre med eller uten at foreldre er enige?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år og blir 16 neste mnd. Jeg bor allerede alene på en hybel og får stipend osv. Jeg har vært sammen med en gutt nå i over ett år og jeg vet at jeg elsker han mer enn noen annet på denne jord, han gir meg så mye bra. Han er der for meg når familien min ikke vil eller gir opp, han fikk meg gjennom spiseforstyrrelsen osv. Nå var han her på besøk en uke og jeg har ikke klart å stoppe å gråte for jeg kjenner jeg ikke klarer denne avstanden, alt føles så tomt her når han ikke er her og jeg orker ikke tanken på å legge meg alene og våkne opp uten han.. det føles ut som jeg venter på han, at han skal komme inn å legge seg her hvert sekund.. jeg får virkelig ikke til å sove her uten han når jeg vet at det er mnd til neste gang. Ja, han bor i Tyskland og vi vil flytte sammen, eller han vil flytte hit. Foreldrene mine er veldig strenge og jeg vet at foreldre bestemmer over barn til de er 18 osv men mine foreldre er ekstreme. Vi har snakket om at han kan flytte inn i den ledige hybelen her. Moren hans vil ha han der og jeg kan ikke reise dit siden jeg bare er snart 16 (han er 19 og blir 20), vi har et veldig seriøst forhold og jeg klarer ikke snart denne avstanden, det er så ubeskrivelig vondt. Spørsmåla: Hvordan kan han fikse seg og flytte til norge, altså hele prosessen? (vi har en plan om at han jobbe her osv, jeg går på skole) Kan foreldra mine bestemme så mye over bare en hybel? Kan foreldre hindre oss å være sammen? kan jeg reise til tyskland selv om foreldrene mine sier nei? (litt kjipt for han å reise heletiden) Kan ikke jeg bestemme mye mer om dette siden det er jo bare 2 år til jeg er 18? Kan foreldre virkelig hindre to for å være sammen? hvordan kan jeg la foreldrene mine til å forstå? og, jeg blir 16 i år. Neste år blir jeg 17 ( i november) tror du jeg og han kan dra på sommerferie sammen bare jeg og han selv om foreldrene mine ikke liker det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine. Vi skjønner at du savner kjæresten din. Avstandsforhold kan være utfordrende og det er helt naturlig at du synes det er vanskelig.

Flytte til Norge:

Når det gjelder det første spørsmålet ditt om hvordan kjæresten din kan flytte til Norge finner du litt informasjon og regler her:

www.nav.no/NAV+EURES+mobilitet+i+Europa/Jobbe+i+Europa/S%C3%B8ke+jobb+i+Europa/Jobbe+i+Norden.1073746311.cms

www.skatteetaten.no/Skjemaer/Flyttemelding-til-folkeregisteret-fra-utlandet/

Foreldreansvar:

Når det gjelder de andre spørsmålene dine så er det, som du skriver, slik at foreldrene dine bestemmer over deg frem til du er 18 år. Det er fordi de har foreldreansvar for deg. Jo eldre du blir jo mer skal de legge vekt på det du synes om ting. Men det er til syvende og sist de som bestemmer om du kan bo sammen med kjæresten din eller om dere kan dra på ferie sammen.  Lenke til mer om dine rettigheter og hvem som bestemmer hva her: barneombudet.no/dine-rettigheter/i-familien-og-hjemme/

Reise:

De alle fleste flyselskap krever at de som er under 18 år har et samtykke fra foreldrene sine til å reise. Det betyr jo at foreldrene dine også må være enige i at du skal dra på tur med kjæresten din.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra