Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg kan flytte hjemmefra da jeg skal ut på videregående?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 som lurer på om jeg kan flytte hjemmefra da jeg skal ut på videregående, selv om mamma sier jeg skal bo hjemme? Og jeg og pappa lurer på om jeg må være 16 eller 18 år for å få barnebidraget utbetalt rett til meg? Jeg har virkelig lyst til å bo i hybel da jeg begynner på vg, for jeg vil bo nærmere skolen, og jeg er lei av å bo hjemme til mamma! Jeg er fult klar over at det å flytte for seg selv krever en del, og at det koster penger, men vil bare finne ut litt mer av dette ;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du fyller 15 år har du selv rett til å velge utdanning. Det står i barneloven §32. Du kan fritt søke på alle videregående skoler som ligger i det fylke der du bor. Dersom du skal gå på en skole som  ligger minst 4 mil fra hjemmet ditt, eller det tar mer enn 3 timer tur/retur, så kan du få bostipend og reisestipend fra Lånekassen slik at du kan bo på hybel.

Foreldre har fostringsplikt for sine barn også etter at de fyller 18 år, dersom barna går på videregående skole. Det står i barneloven § 68. Det betyr at foreldrene dine skal betale for blant annet mat, klær og bolig helt til du er ferdig med videregående opplæring.  Det gjelder selv om du flytter hjemmefra.

Dersom du selv har inntekt, eller får støtte fra lånekassen, vil det gå til fradrag. Fra du fyller 18 år skal barnebidraget betales direkte til deg fordi du er blitt myndig.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser