Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om lærere på videregående kan gi oss elever lekser i helgen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om lærere på videregående skole kan gi oss elever lekser i helgen? det er at de gir lekser ut på fredagen, også må vi gjøre leksen ferdig til mandag. Dette er helt unødvendig, vi elevene tar jo ikke med oss skolebøkene hjem i helgen. Det er da vi får tid til å slappe av, og gjøre det som måtte passe oss.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes ikke noen helt klare regler om lekser i helgen. Skolen kan gi elevene lekser. Samtidig har barn og unge rett til fritid og hvile, så det må ikke være for mye lekser. Dere har også rett til å være med på å bestemme hvordan undervisningen skal foregå.

Vi tror det er lurt at du og de andre i klassen din snakker med læreren deres om dette. Forklar hvorfor det er vanskelig for mange å gjøre lekser i helgen. Prøv å få til en avtale med læreren deres om at dere kan få vite om leksene for hele uka på mandag, sånn at de som ikke vil gjøre leksene i helgen kan gjøre dem i løpet av uka.

Hvis læreren deres ikke vil lage en slik avtale med dere, kan det være lurt å ta opp saken i elevrådet. Kanskje elevrådet kan snakke med rektor og få på plass en ordning som gjelder for hele skolen, sånn at alle har de samme reglene om lekser i helgen?

Lenke til mer informasjon om lekser på barneombudet.no.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag