Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme selv hvor jeg skal bo, enten hos mamma eller hos pappa?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine er skilte, og jeg bor hos mamma. Pappa jobber skift og jeg og mine 2 mindre søsken (13) og (8) er bare hos pappa de helgene han ikke jobber, hver onsdag og når en natt når han har friuke. Jeg og mamma krangler utrolig mye og jeg vil aller helst flytte for meg selv, men det går nok ikke. Kan jeg bestemme selv hvor jeg skal bo, enten hos mamma eller hos pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei, fint at du skriver til oss. Det er ingenting i veien for at avtaler om bosted og samvær endres. Men hvis du skal flytte til faren din, må foreldrene dine være enige i dette. Foreldrene dine har plikt til å høre hva du tenker og mener om spørsmålet, og siden du er 16 år skal din mening telle mye. Men det er til slutt foreldrene dine som bestemmer.

Du forteller at faren din jobber mye skift. Det kan være praktiske grunner til at det er vanskelig at du flytter til ham. Men kanskje er det likevel mulig å finne en løsning? Du kan lese mer om reglene for dette på nettsiden vår: Lenke til side om å endre samvær og flytt.

Det kan være vanskelig å ta opp at du ønsker å flytte. Særlig hvis du krangler mye med moren din. Her kan du få tips om hvordan du kan snakke med foreldrene dine om vanskelige ting: Lenke til tips om den vanskelige samtalen.

Hvis det fortsetter å være vanskelig, kan det være lurt å få hjelp fra noen utenfor familien. Familievernkontoret hjelper familier som på en eller annen måte strever. Du kan lese mer her og finne ditt nærmeste familievernkontor: Lenke til informasjon om familievernet.

Lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse