Hopp til hovedinnholdet

Som 16-åring bestemmer en over egen kropp. Gjelder det tannregulering?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal snart få regulering,fordi tannlegen min sa at jeg måtte ha det. Det er ikke nødvendig i det hele tatt,og lurer derfor på om jeg har rett til å nekte når jeg er 16? Jeg har hørt at når man blir 16,bestemmer man over egen kropp,gjelder det også dette med regulering? Jeg har så lyst til å nekte,og har ikke lyst på regulering i det hele tatt,men foreldrene mine tvinger meg... Takk på forhånd! :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du er 16 år bestemmer du selv i helsespørsmål. Tennene er en del av kroppen og reguleringstannlegen en del av helsetjenesten. Når du er 16 år bestemmer du derfor helt selv om du vil ha tannregulering  Egentlig bestemmer du mye om egen helse allerede nå. Hvis du mener det ikke er nødvendig med tannregulering og ikke vil ha dette, bør foreldrene dine ta hensyn til det. De kan ikke tvinge deg til regulering hvis du ikke har lyst.

Samtidig skriver du ikke noe om hvorfor du ikke vil ha regulering, bare at det ikke er nødvendig, selv om tannlegen mener at det er det. Før du bestemmer deg helt for at du ikke vil ha dette, kan det være lurt å sjekke med tannlegen om du vil kunne få store problemer men tennene/bittet/kjeven senere hvis du ikke regulerer tennene. Det er lurt å vite hva som kan bli konsekvensene før du bestemmer deg for å droppe regulering nå.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse