Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre nekte meg å gå ut når jeg ikke sier hvor man skal og med hvem?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16år. Har gode karakterer og gjør ikke særlig mye "galt". Jeg er snill og hyggelig og har mange gode venner. Foreldrene mine og jeg har et godt forhold uten noe særlig krangling. Sist helg va det et arrangement her i nærheten for alle vgs i nærheten, her skulle jeg og mamma og pappa hadde ikke noe imot det. De var nok ganske klar over at det ble drikking. Før vi skulle her gikk jeg til en veninne, noe som foreldrene mine også synes var greit. I mens jeg var hos henne fikk vi melding om vi ville komme til en kompis hvor vi kunne drikke litt før vi skulle på arragementet. Jeg glemte å si ifra til mamma og pappa at vi gikk bort dit. Senere fant de ut at jeg hadde vert der. Nå sier de at de ikke kan stole på meg lenger når jeg ikke sier ifra hvor jeg går osv. Men dette var ett unntak. Det Jeg egentlig lurer på er hvilke rettigheter de har til å vite hvor jeg er som foreldre. Jeg føler jeg har hørt at når man er 16 kan ikke foreldre lenger nekte oss i å gå ut når man ikke sier hvor man skal og hvem man skal være med? ...noe annet er at nå skal de begynne å bare tilfeldigvis møte opp der jeg har sagt jeg er for å forsikre seg om jeg er der. Har de rett til det? Blir ikke det en slags forfølgelse? Håper dere svarer på alle spørsmålene og eventuelt lignende ting som er viktig å vite, lurer bare i ren nyskjerrelse :) På forhånd takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har kontaktet oss. Det er bra å høre at du generelt har et godt forhold til foreldrene dine.

Du skriver at foreldrene dine nok var klar over at dere skulle drikke. I slike tilfeller er det ikke uvanlig at foreldrene vil vite hvor barna er. Mange foreldre vil vite det fordi de er bekymret eller fordi de vil se til at det ikke skjer noe. Ofte er det kun et tegn på at foreldre bryr seg.

Foreldrene dine har foreldreansvar for deg. Det betyr at de har en plikt til å ta vare på deg og se til at du ikke blir utsatt for fare eller skade. Derfor kan de også si at de vil vite hvor du er og hvem du er sammen med når de vet at du drikker.  

Hvor grensen går for hvor langt foreldrene dine kan gå i å følge med på hva du gjør, for eksempel om de kan dukke opp uten at du vet det, er vanskelig for oss å svare på. Vi kjenner jo ikke deg og vet litt for lite til å si noe om det. Men uansett tenker vi at det kan være en idé at du snakker med foreldrene dine om dette. Kanskje kan dere komme frem til hvordan dere kan samarbeide om dette på en måte som kan fungere både for deg og de.

Du kan lese mer om foreldreansvaret på Barneombudets nettsider:

Lenke til foreldreansvar

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjemmesituasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hjemmesituasjon