Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 12 år, trenger penger og lurte på hvordan jobb jeg kan få det?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei,jeg er en 12 åring. Jeg trenger penger og lurte på hvordan jobb jeg kan få. Det må ikke være sommerjobb eller noe sånt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man er 12 år har man ikke lov til å ha en jobb for å tjene penger. Mange som er på din alder hjelper til hjemme og får ukelønn eller lommepenger for det. Det er foreldrene som skal sørge for at en på 12 år har de pengene han eller hun trenger.

Når du blir 13 år kan du få en jobb som er lett. Du skal vanligvis ikke jobbe mer enn to timer hver dag, og ikke mer enn 12 timer per uke. Mange på 13 år går for eksempel med avisen eller sitter barnevakt. Foreldrene dine må gi deg lov til å jobbe, og de kan bestemme at du skal slutte i jobben hvis den går ut over skolen.

Når du blir 15 år eller er ferdig med ungdomsskolen kan du ha en vanlig jobb, men du skal ikke jobbe mer enn 40 timer i uka.

Du skriver ikke hvorfor du trenger penger. Hvis det er sånn at familien din ikke har nok penger så du får det du trenger av mat, klær og utstyr til skolen tror vi det er lurt at du sier fra til en voksen, for eksempel helsesøster på skolen.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb