Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det de penest eller mest populær som får være med å ''styre'' skolen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Når vi velger elevråderepresentant så stemmer vi på anonyme lapper.Det er bare ett problem, vi har flertall av gutter i klassen og det vil si at enten en populær gutt eller ei fin jente får sitte i elevrådet. Dette skjer hvert år og det er ofte de samme som sitter i elevrådet. Det er litt dumt at den som er penest eller mest populær får være med å ''styre'' skolen, mens de som har gode argumenter og som kan få til noe aldri får bli med!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Det er ganske typisk det du forteller. Vi hører ofte om klasser der valg av elevrådet er preget av å være en popularitetskonkurranse. Det er ikke slik det bør være.

Skoleledelsen og læreren har ansvar for at det blir et reelt valg. Skoleledelsen og læreren skal også sørge for at dere får nok tid i klassen til å diskutere saker som elevrådet skal ta opp. Det betyr også at de som blir valgt til elevrådet skal gi tilbakemelding til klassen om hva elevrådet gjør, har gjort og skal gjøre.

Det er viktig å utfordre elevrådsrepresentantene på hva elevrådet får gjort. Husk at elevrådet skal si sin menig om alt som handler om skolen.

Noen skoler er flinke på disse valgene, de har brukt tid på å snakke om elevdemokrati, representasjon, hva en kan få si sin mening om osv. Å lære om demokrati på denne måten er ikke bare en rettighet, men også god læring. Disse skolene har ofte gode valg, der de elevene som vil gjøre mest blir valgt. Andre skoler er skikkelig slappe på dette, og er i realiteten lite interessert. Det er mye som tyder på at din skole ikke tar det særlig alvorlig.

Elevorganisasjonen har laget en ressursside som handler om elevmedvirkning, der kan skolen din kanskje få noen tips? Ta en titt på www.elevmedvirkning.no

Lykke til

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn