Hopp til hovedinnholdet

Far har slått og kalt meg stygge ting, hvordan bli kvitt vonde minner?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For nesten 5 måneder siden skilte mamma og pappa seg, jeg ble faktisk veldig glad når jeg fikk høre det fordi pappa hadde brukt vold mot meg siden jeg var 3 år. Noen ganger besvimte jeg, det var ikke det at pappa slo meg som såret meg men det han sa! Han kalte meg for mange stygge ting som jeg mistet selvtilliten min av. Jeg har skadet meg selv veldig mange ganger. Vi fikk hjelp av politiet. Men når sitter jeg i rommet mitt hele tide å gråter fordi jeg tenker hele tiden på de vonde minnene. Bare tanken på at min egen far gjorde det mot meg. Han truet meg med å drepe meg kjempe mange ganger så jeg ville ta selvmord. Men det er det mest egoistiske jeg noen gang kan gjøre fordi da tenker jeg bare på meg selv å ikke på de som faktisk er glade i meg. Hvordan får jeg bli kvitt disse minnene? hver eneste gang jeg er ute ser jeg meg rundt om jeg ser han fordi han er en postmann å kan finne meg lett. Pappa favoriserte broren min mest, han sa det selv, Det dreper meg innvending.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Jeg skjønner at du har hatt mange vonde opplevelser og vært gjennom mye. Det er svært skremmende og vondt å bli utsatt for vold og bli såret på den måten du har blitt, og dette kan gi mange vonde tanker og minner i etterkant. 

Det høres ut som du har det tungt nå og plages av minnene om det som har skjedd. Du skriver også at du er redd for å treffe på far. Mange som har opplevd det som du har vært i gjennom, kan føle seg på vakt og anspente, det er slitsomt når man plages av minner og er redd for at slike ting kan skje på nytt.

Jeg håper du kan snakke med noen om hvordan du har det nå. Hvis man plages av minner fra vonde opplevelser, bør man kontakte noen som har kunnskap om det man har opplevd og hva som kan hjelpe. Mange synes det kan være vanskelig å sette ord på vonde opplevelser, men hvis man får riktig hjelp, vil man oppleve at minnene blir mindre plagsomme og at man kan kan føle seg mer trygg.

Kanskje du kan snakke med en voksen i familien din?  Da kan du få hjelp til å bestille time til lege. Fastlege kan henvise deg videre til noen som kan gi deg god hjelp. Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for Ungdom der du bor.

Det finnes hjelp for det du strever med, og jeg håper du kan få troen på at det vil bli bedre framover. Jeg legger ved noen artikler som kan ha nyttige tips til deg. I artikkelen som heter "Hvordan takle en ubehagelig opplevelse" finner du råd om ting du forsøke for å bli mindre plaget av minnene. 

Hvis du trenger noen å snakke med, kan du også ringe Alarmtelefonen for barn på unge på telefonnummer 116 111. 

Håper dette kan være til hjelp for deg, lykke til! 

 

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Trenger du noen å snakke med?

Gutt snakker i telefon (colourbox.com)

Vi har laget oversikt over ulike hjelpetjenester du som ungdom kan kontakte for ulike problemstillinger.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser