Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke om jeg prøver å ta livet mitt, men har selvmordstanker. Hva bør jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt med depresjon i flere år og fant nylig ut at jeg kan ha arvet dette fra mamma. Hun fikk nettopp vite at hun selv slet med depresjon og jeg føler at hun nå tror hun har rett til å være sur på meg. Vi har aldri hatt noe godt forhold, vi krangler mye og hun slår meg av og til. Jeg er rett og slett litt redd for henne. Men jeg har et kraftig temperament og er redd jeg skal begynne å ta igjen. Vi har det hyggelig også og jeg er jo glad i henne så jeg tør ikke si dette til noen. I det siste halvåret har depresjonen blitt verre, jeg har gått tilbake til den gamle vanen min, å selvskade og jeg har begynt å spise mindre. Går fort opp til 10 timer mellom et måltid på dagstid. Og jeg har nå i ca. 2 måneder tatt paracett eller ibux ca. hver dag. De siste ukene har jeg tatt opptil maksgrensen av det som står på pakken. Og for tre dager siden tok jeg 8 Ibux i løpet av to og en halv time. Hvet ikke om jeg prøver å ta livet mitt,men jeg har selvmordstanker. Hva burde jeg gjøre???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det veldig tøft nå, det er vondt å slite med det du beskriver til oss. 

Du skriver at din mor slår deg og det er bekymringsfullt. Det høres ut som forholdet mellom deg og moren din har blitt vanskelig i det siste og at dere trenger hjelp til å få det bedre. Foreldre har ikke lov til å slå barna sine, og jeg synes du burde snakke med en voksen om det som har skjedd. Det er viktig at du kan føle deg trygg hjemme og at moren din stopper med å slå deg. Det finnes hjelp til foreldre og familier som strever med det, og det er viktig at du sier fra om dette til en voksen du stoler på. 

Jeg blir også bekymret for at du tar mange tabletter. Jeg vet ikke om du snakker med noen om hvordan du har det og får hjelp av noen. Jeg synes det er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det nå. Kan du gå ti en lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din? Det kan være vanskelig å fortelle noen om ting som skjer hjemme og om vonde tanker og følelser, men det er viktig at du får hjelp nå. Når man snakker med noen, kan også vonde tanker og følelser bli lettere å bære. 

Hvis du blir utrygg hjemme eller trenger noen å snakke med, kan du også ringe Alarmtelefonen for Barn og Unge på telefonnummer 116 111. 

Lykke til!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Trenger du noen å snakke med?

Gutt snakker i telefon (colourbox.com)

Vi har laget oversikt over ulike hjelpetjenester du som ungdom kan kontakte for ulike problemstillinger.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert