Hopp til hovedinnholdet

Er ikke faren min alt for streng og passer på alt for mye?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal ut i lære som kokk i høsten og ønskes "Helst" å flytte fra faren min. Jeg og faren min krangle veldig mye om det. Han ville at jeg skal bo hjemme også har heller læring plass på byen beste hotell der jeg jobbe nu. Men jeg syns ikke at den passe for meg å har læring plass og jeg vil har min læring tid på restauranter som Tango i Stavanger. Av og til faren min tar over skole gangen min. Det er var ikke gøy. Føle meg som ei robot som vente på ei order for å gjøre oppgaver. Av og til når jeg er på jobb sent på kveld og fikk masse melding fra faren min om hvilken tid er jeg ferdig på jobb, Kan du ferdig fra jobben nå?, Du må komme nu osv. Og det like ikke sjefen min eller andre kokker som hørt om det. Jeg fikk lite tillatelser å være med venner eller går ut ein jente tur på butikker. Og kunne ikke heller å sove andre folk. Kunne ikke være lenger på bursdag selskap enn kl 21. Jeg forstår at han bryr om meg hele tider fordi jeg er datter hans. Men er ikke dette litt for mye?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jo, det du skriver om er «litt for mye» som du sier. Før du er 18 år, må foreldrene dine være enig i at du skal flytte for deg selv. Når du fyller 18 år kan du bestemme dette selv. Foreldrene dine har også ansvaret for å gi deg det du trenger av mat, klær osv. til du fyller 18 år.

Det kan virke som om faren din er redd for deg og ønsker å beskytte deg. Men, du har noen egne rettigheter som ungdom. Vi skriver litt mer om dette under og legger tilslutt ved noen lenker om dine rettigheter som du kan lese.

Faren din skal ikke ødelegge for deg når du er på jobb. Han må respektere at du ikke kan ringe eller lese tekstmeldinger hvis dette går utover jobben din. Han kan heller ikke bestemme hvor du skal ha lærlingeplass, det er det du som bestemmer.

Selv om foreldre bestemmer en del over ungdom som bor hjemme, bestemmer de ikke alt. Du har rett til å bestemme ganske mye selv når du er 17 år. I barnekonvensjonen, artikkel 16, står det at du har rett til et privatliv. Dette gjelder både hjemme og når du er sammen med venner. I barnekonvensjonen, artikkel 31 står det om din rett til å ha en fritid og om retten til kultur og kunst. Her står det at du både skal få hvile deg og kunne delta i kunst og kulturaktiviteter.

Du kan prøve å snakke med faren din om hvordan du opplever dette og at du ønsker deg litt større frihet. Du kan også fortelle ham at det er viktig at han stoler på deg og at det blir vanskelig for deg når han ikke gjør det. Du kan få litt hjelp til hvordan du skal ta opp det som er vanskelig ved å lese på den siste lenken under.

Lenke til Rett til privatliv

Lenke til barnekonvensjonen

Lenke til hvordan du kan snakke med en voksen om noe som er vanskelig

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme