Hopp til hovedinnholdet

Hvem bestemmer om jeg skal ha kirkelig eller humanistisk konfirmasjon?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Hjelp, jeg prøver å snakke med mamma om humanistisk konfirmasjon, men hun sier bare at det kan jeg glemme. Uansett sier hun at hun ikke GIDDER å kjøre så langt fot hvert møte. Men er det ikke jeg som bestemmer?! Og når jeg sier det til pappa, sier han å, du som var så kristen! Ja, jeg er ca 75% kristen, men jeg kan konfirmeres humanistisk uten å melde meg ut av statskirken? Og hvorfor må det være så negativt å konfirmeres humanistisk? Hjelp, vær så snill! Takk på forhånd (:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Reglene om konfirmasjon er ikke helt klare, men vi kan si litt om hvilke regler som gjelder,  både om det å delta i konfirmasjonsforberedelser og det å være medlem i kirken. Vi har delt inn svaret i tre deler.

Kan foreldrene dine tvinge deg til å gå på konfirmasjonsforberedelser i kirken?

I barneloven står reglene om barn og foreldre. Blant annet finnes det regler om hva foreldre kan bestemme og hva barn kan bestemme selv. § 31 Loven sier at barn over 12 år skal ha mye å si om personlige valg, for eksempel når det gjelder valg av fritidsaktiviteter (også konfirmasjonsundervisning). Foreldre skal ha gode grunner for å ikke la barna bestemme selv. Det skal nok mye til for at foreldrene dine kan tvinge deg til å gå på kristne konfirmasjonsforberedelser.

Hvis du ønsker å slutte på konfirmasjonsforberedelsene i kirken, kan du si fra til presten. Vis ham eller henne denne meldingen. Du kan be presten om hjelp til å forklare for foreldrene dine at de ikke kan tvinge deg til å konfirmere deg i kirken.

Kan foreldrene nekte deg å gå på forberedelser til humanistisk konfirmasjon?

Dette er ikke klart. På en side skal du få bestemme mye selv. På den andre siden har foreldrene dine rett og plikt til å veilede deg og lære deg opp i familiens kultur og religion. Vi hos Barneombudet mener at barn bør få velge konfirmasjon selv, men det står ikke helt klart i noen lov. Foreldrene dine kan nok nekte deg å gå hvis de vil. Ingen kan uansett tvinge moren eller faren din til å kjøre deg til møtene. Du kan heller ikke dra langt hjemmefra mot foreldrene dine sin vilje. Hvis du skal gå på humanistisk konfirmasjon, må du få foreldrene dine til å akseptere at du velger det selv. Vi tror det er lurt at du tar en alvorlig samtale med dem og forklarer hvorfor du vil gå på humanistisk konfirmasjon.

Lenke til side med informasjon om hvordan du kan snakke med voksne om noe vanskelig.

Hvis du trenger hjelp til å snakke med foreldrene dine, foreslår vi at du tar kontakt med lokallaget til Human-Etisk Forbund der du bor. Forklar dem problemet og hør om de kan ta en prat med foreldrene dine om humanistisk konfirmasjon. Du kan også snakke med en annen voksen som du stoler på – for eksempel en slektning, en lærer eller helsesøster på skolen.

Lenke til nettsidene til Human-Etisk Forbund der du finner oversikt over alle lokallagene.

Når kan man bestemme helt selv?

Når du er 15 år bestemmer du selv om du vil være med i kriken eller endre tros- og livssynssamfunn. Uansett hva som skjer med konfirmasjonen, kan du gjøre som du vil med en gang du fyller 15 år. Det er viktig at du vet at selv om du bestemmer helt selv fra du er femten, så bestemmer ikke foreldrene dine alt før du fyller 15. Helt fra du er 12 år skal det du mener ha mye å si.

Vi håper du og foreldrene dine finner ut av dette!

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine