Hopp til hovedinnholdet

Føler hele livet mitt er ødelagt, vil fikse det, men hvor skal jeg begynne?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

jeg vet ikke hvor jeg skal starte jeg har ikke gått på skolen siden 7 klasse har skulket hele ungomsskolen og har ikke søkt på vidergånde, jeg er deprimert sitter på romet hver dag helt alene og ser på youtube og spiller jeg er aldri ute av huset jeg har ingen venner lenger. jeg har hatt masse selvmord tanker og har skjert meg selv mange ganger. jeg føler moren min bare har gitt meg opp og tenker på de andre som har et liv foran seg. jeg hater meg selv og har ikke lyst og leve lenger jeg føler at hele livet mitt er ødelagt, jeg har hatt masse problemer med barnevernet men har ikke blitt tatt pga det er jeg som er problemet ikke moren min. innerst inne vil jeg fikse live mitt, jeg har lyst og ta utdanning og jobbe som vekter og hjelpe andre men vet ikke hvor jeg skal begyne...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Når jeg leser det du skriver, forstår jeg at du har vært gjennom vonde ting og møtt mye motgang i livet ditt. Det er tøffe tanker og følelser du strever med nå, og jeg tenker at du må være sliten og fortvilet. 

Det er godt å høre at du har et mål og et ønske om forandring, det er et veldig bra utgangspunkt. Du vil klare dette, jeg håper du kan ha troen på det hver dag. For å nå et mål, må man være tålmodig og ta et skritt av gangen. Du har allerede startet, for du vet hva du vil få til. Jeg tenker det neste skrittet kan være å snakke med noen som kan støtte deg litt videre og finne ut av hvilke muligheter du har. Mange som har sluttet på skolen kan føle seg motløse og litt utenfor, men det finnes mange muligheter. Det er fint hvis du kan oppsøke noen som kan hjelpe deg å finne ut av hvilke muligheter du har der du bor. Alternativer kan for eksempel være arbeidspraksis, opplæring i en bedrift eller å starte med noen fag på videregående. Hvis du har en kontaktperson i barnevernet, kan du kanskje snakke med den personen? Du kan også kontakte OT (oppfølgingstjenesten) der du bor, du kan lese om det i artikkelen jeg har lagt ved under som heter "Oppfølgingstjenesten".

Jeg håper også du kan snakke med noen om selvmordstankene og hvordan du har det. Jeg tenker du har det tøft nå og det høres ut som du holder dette for deg selv. Det kan være til hjelp for deg å snakke med en profesjonell om det du strever med, så jeg håper du kan forsøke det. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. Der kan du også få hjelp til spørsmål om hvordan du kan nå målet ditt. 

Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Det høres ut som du har vært gjennom mye vanskelig i livet ditt. Jeg tenker at du har mye styrke når du har klart deg gjennom alt dette, og at den styrken vil få deg gjennom denne vanskelige tiden. Stå på videre og ha tro på deg selv!

Jeg legger ved noen artikler som kanskje kan ha noen nyttige tips til deg. Lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Trenger du noen å snakke med?

Gutt snakker i telefon (colourbox.com)

Vi har laget oversikt over ulike hjelpetjenester du som ungdom kan kontakte for ulike problemstillinger.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser