Hopp til hovedinnholdet

Rett til samvær med barn?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en kjæreste på 23år som trenger litt hjelp på å få vite om sine rettigheter. Han har prøvd nav, foreldrekontor(?) og barneombudet.no. Han har ei datter på 2mnd, og et ganske greit samarbeid med barnemor(x), men er noen ulemper. -X nekter barnefaren(z) alentid med dattera, X sier det er fordi hun er den eneste tryggheten for dattera, og den kan ikke tas vekk. Ironien i dette er at venninene hennes får sitte barnevakt alene på henne. -X bor på vestlandet, familien hennes i Hammerfest. For at hun skal klare eksamener, må familien hennes ta ferie for å hjelpe til med dattera, istedefor å la barnefar få hjelpe til. -X er veldig opptatt av at Z skal ha god kontakt med dattera og senere omsorg, men den blir bare mindre og mindre, selv om Z stiller opp det han kan, og er gjerne på besøk opp til 5timer om han har en fri dag. X sier hun er fornøyd "oppmøte" hans. Hvilke rettigheter har Z mens X ammer? Når har Z rett på omsorg? Hva har Z rett på? Håper på hjelp! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. I barneloven § 43 står det at den foreldren som barnet ikke bor sammen med har rett til samvær med barnet hvis ikke annet er avtalt. Hvor mye samvær Z skal ha må begge foreldrene være enige om  - og de må begge tenke på hva som er best for barnet når det gjelder samvær. Dersom det er slik at de trenger hjelp til å bli enige, vil jeg anbefale at de oppsøker familievernkontoret - de kan bidra til at de kan lage en avtale som begge kan være enige om.

Jeg legger ved en brosjyre om familievernet og hva de kan hjelpe med:

www.bufetat.no/Documents/Bufetat.no/Familievern/Brosjyre%202009/Familievern%20(bokm%C3%A5l).pdf

Jeg legger også ved en brosjyre om foreldreansvar og samværsrett som dere kan se på: www.regjeringen.no/nb/dep/bld/dok/veiledninger_brosjyrer/2010/foreldreansvar-og-samvarsrett.html?id=611487

Lykke til.

 

Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barneombudet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om følelser, identitet og forelskelse