Hopp til hovedinnholdet

Han sliter med sosial angst, stress og sinne

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, er en 16 år gammel gutt som akkurat har startet på vgs. og jeg føler jeg har litt problemer. Først og fremst sliter jeg med sosial angst, jeg hater det med å være rundt folk jeg ikke kjenner, og jeg misliker sterkt å da starte på noe nytt (dette tilfellet, ny skole) pga alle de sosiale tingene jeg må være med på. Utenom det sliter jeg også med å holde kontakten med venner. Sitter her nå og skriver dette, skal dra på første skoledag etterpå om noen få timer, og pga jeg er nervøs har jeg smerte i mage og hode, føler meg svimmel og nedfor, ganske fortvilt. Hva kan jeg gjøre for å komme meg over sosial angst? Har veldig lyst til å være så glad for sosiale eventer som alle vennene mine sier de er, men går bare ikke an føler jeg. Utenom det så sliter jeg også med stress og sinne problemer, har store problemer med å kontrollere følelsene mine når noe skjer. Hvordan kan jeg styre følelsene mine bedre? Føles jeg har mislykkes i livet allerede, hva kan jeg gjøre for å fikse dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt veldig ærlige og åpne spørsmål!

Det er sannsynligvis liten trøst i dette, men jeg synes det er verdt å nevne at du slett ikke er alene om å føle det slik. Det som det kanskje kan være litt trøst i er at det kan bli bedre, og du kan få det veldig mye bedre! Det høres for meg ut som, ut ifra det du skriver her, at du har hatt det på denne måten relativt lenge. Kanskje har ting gradvis blitt litt og litt verre og vanskeligere? Jeg tror derfor kanskje at det kan være vanskelig for deg å klare det på egenhånd. Har du noen gang snakket med noen om hvordan du har det? Vet foreldrene dine hvordan du har det? Vennene dine? Lærerne på skolen din? Selv om det kjennes rart og vanskelig, vil det nok være veldig mye enklere for deg i lengden å dele dette med flest mulig av venner og kjente. Det er også en god ide å snakke med en profesjonell om dette. Det enkleste er å oppsøke helsesøster på skolen din, evt. fastlegen din. Sammen kan dere finne ut hvor alvorlig problemet ditt er, og om det eventuelt kan være en fordel å henvise deg videre til for eksempel psykolog, eller om dere sammen kan finne ut av ting. På enkelte helsestasjoner for ungdom er det også både helsesøster, lege og psykolog tilgjengelig, uten henvisning. Og det er gratis!

Jeg legger også ved noen artikler nedenfor her som jeg tenker kanskje kan være nyttige for deg. Kjenner du deg litt igjen der?

Jeg ønsker deg masse lykke til! Håper du får det bedre sosialt og ikke minst med deg selv!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Innlegg: "Psykisk stress"

grafitti tagging (ung.no)

Ungdom opplever stress fra alle sider. Du skal ha gode karakterer, jobbe for å ha råd til kule klær, og være masse med venner. Det er vel ikke rart du blir utslitt?
Innlegget er hentet fra Aftenpostens Si;D

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser