Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg stoppe mobbingen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei eg er er en jente som har vert mobba, og eg vil stoppe mobbing men det eg lure på korleis eg kan stoppe mobbingen? eg har prøvd å hjelpe dei som har vert mobba og dei som blir mobba men eg klare det ikkje, ka kan eg gjere for å bli motivert til å hjelpe dei enda meir? Eg synes at det er vanskelig å hjelpe dei når eg har gitt dei råd, men dei vil ikkje følge rådane mine, ka kan eg gjøre? Eg har sakkt at dei må snakka med voksne, helsesøter, foreldrane men, dei vill ikkje snakka med dei, ka mei kan eg gjøre då? for eg veit at mobbing er vanskelig, eg har blitt det sjølv, men eg veit virkelig ikkje ka meir eg kan gjere for dei? så eg trenge virkelig hjelp fra dåke, ver så snill å hjelp meg :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Så flott at du vil stoppe mobbing! Det er veldig flott at du vil hjelpe dem du ser blir mobbet rundt deg på skolen. Jeg skjønner at det er vanskelig å fortsette å prøve å hjelpe noen som ikke følger rådene dine, og at du trenger hjelp til hva mer du kan gjøre.

Det som kan være veldig fint for dem som blir mobbet er å ha noen som støtter dem. Det at du bryr deg og at du vil hjelpe, kan i seg selv være til stor hjelp. Det er et veldig godt råd at de snakker med noen voksne. Kanskje du også kan foreslå at de kan ta kontakt med Kors på Halsen? Hva hjalp deg når du ble mobbet? At du bruker deg selv som eksempel og forteller at du ble mobbet og hva du gjorde for å få slutt på det kan være til svært god hjelp for andre. 

Først og fremst er det skolens ansvar å få slutt på mobbingen. Det er derfor det er så viktig å si ifra. Skoler har ansvar for å forsøke å stanse mobbing ifølge Opplæringslovens § 9a-3. Om du vet at noen blir mobbet kan du si i fra til skolens ledelse om dette. Skriv gjerne en e-post. Hvis de som blir mobbet ikke ønsker at du sier deres navn, kan du si til skoleledelsen at det skjer mobbing på skolen, men at du ikke kan si hvem.  Om du selv ser mobbesituasjoner kan du gjerne skrive dem ned, slik at du har eksempler å komme med til ledelsen. Kanskje du kan foreslå at skolen kan starte en anti-mobbekampanje?

Det er også viktig at du ikke tenker at det er bare ditt ansvar å stoppe mobbingen. Det er veldig flott at du er engasjert, men det er viktig at du ikke sliter deg ut. Alle har ansvar for seg selv og sitt liv, enten man er mobber eller blir mobbet. Men det er flott at de kan ha noen å se opp til, slik som deg!

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-20)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp en venn som blir mobbet

To par hender (colourbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet? Usikker på hva du kan gjøre? Les våre tips om hva du kan gjøre for å hjelpe en venn som trenger det. DU kan faktisk gjøre en forskjell.

Les mer

Hvem mobber?

Gutt blir utesengt (colourbox.com)

Mobbere har gjerne et eller flere kjennetegn til felles, og vi har listet opp disse nedenfor. Vær likevel oppmerksom på at vår liste kun peker på hovedtendenser, og i enkelte tilfeller kan bildet av mobberne være annerledes.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing